Calendar ortodox 15 martie 2025. Agapie s-a născut în Gaza. Când a început prigoana lui Dioclețian împotriva creștinilor, el împreună cu alți șapte tineri s-au jurat să nu renunțe la iubirea pentru Hristos. Preferau să își piardă viața, dar să nu fie separați de credință.
Acești tineri erau Timolau, de loc din Pont, alți doi purtau numele Dionisie și erau din Tripoli (Fenicia), altul era Romil, diacon al Bisericii din Diospoli, iar alți trei, Plisiu și doi care se numeau Alexandru, erau din Egipt.
Dioclețian poruncise ca toți creștinii să fie siliți să aducă jertfe zeilor, iar dregătorul Urban a organizat în Cezareea Palestinei o mare sărbătoare păgână. Creștinii care nu renunțau la Hristos erau supuși unor chinuri greu de imaginat.
Conform rânduielii și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală de pomenire a morților este sâmbăta. În această zi, la unele slujbe din cadrul celor Șapte Laude, ca și în unele cărți de cult, există cântări și rugăciuni anume alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.
Cât privește pomenirea morților în Postul Mare, slujbele au loc în sâmbetele acestei perioade. Conform rânduielilor tipiconale din Triod (cartea de cult specifică acestei perioade) și structurii slujbelor din aceste sâmbete, numai sâmbetele a doua, a treia și a patra sunt socotite ca zile de pomenire generală a morților, celelalte sâmbete din Postul Mare (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) sunt consacrate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.
În practică, în toate sâmbetele din Postul Mare se fac pomeniri generale ale morților, cu excepția celei de a șaptea, credincioșii având obiceiul sărindarelor, adică al pomenirii morților pe perioada de 40 de zile cât durează postul.
Ortodoxe
Sf. Mc. Agapie, Plisie şi Timolau
Greco-catolice
Sf. m. Agapie şi cei împreună cu el
Romano-catolice
Sf. Luiza de Marillac, călug.
Sfinţii mucenici au fost omorâţi în Cezareea Palestinei, la ordinul guvernatorului Urban, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul roman Diocleţian (284-305). Au fost patru edicte împotriva creştinilor, date de Diocleţian în anii 303-304.
Sfântul Agapie era din Gaza, Sfântul Plisie din Egipt şi Sfântul Timolau din Pontul Euxinului.
În timpul prigoanei împotriva creştinilor, se obişnuia ca atunci când se organiza o sărbătoare să fie aduşi şi creştini în mijlocul tribunelor pentru a fi ucişi. În Cezareea, în timpul unui astfel de eveniment, au fost ucişi în văzul mulţimii mai mulţi creştini.
La această privelişte sângeroasă asistau şi Agapie, Plisie şi Timolau. Cei trei tineri din dragostea lor pentru Adevăr care este Hristos, aşa cum spune despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14, 6), au alergat în faţa guvernatorului şi cu mare glas au strigat că şi ei sunt creştini.
Au fost întemniţaţi, apoi supuşi la tot felul de chinuri. Au suferit martiriul prin tăierea capului. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)
În numele Sfântului Mucenic Agapie și celor șapte martiri, credincioșii rostesc o puternică rugăciune pe 15 martie. Aceste cuvinte te scapă de deochi și de oamenii cu energii negative.
Stăpâne, Dumnezeul nostru, împăratul veacurilor, Cel atotputernic și atottiitor, Care faci pe toate și însuti le schimbi cu voia Ta; Cel ce cuptorul cel de șapte ori încins și văpaia cea dm Babilon le-ai prefăcut în rouă și pe sfinții trei tineri neatinși i-ai păzit; Doctorul și tămăduitorul sufletelor noastre, mântuirea celor ce nădăjduiesc în Tine, Tie ne rugam și cu umilință cerem: depărtează, înlătură, izgonește toată lucrarea diavolească, toată calea și toată vrăjmășia satanei, privirea cea rea, nesățioasă și pizmașă a ochilor celor făcători de rele a oamenilor pizmași, de la robul Tău (N).
Și fie ca, din frumusete sau pentru putere, ori din întâmplare sau din pizmă și răutate, i-a venit lui aceasta neputință, însuți, Iubitorule de oameni Stăpâne, tinde mana Ta cea tare și brațul Tău cel atotputernic și înalt și cercetează această zidire a Ta și-i trimite înger de pace, stăpânitor și păzitor sufletului și trupului, care să gonească și să stârpească de la ea tot sfatul rău, toată pizma și deochiul făcător de stricăciune al oamenilor răi, ca, izbăvită fiind cu puterea Ta, să-Ți cante Tie cu mulțumire: Domnul este ajutorul meu, și nu mă voi teme de ce-mi va face mie omul; și iarăși: nu-mi va fi frică de rele, pentru că Tu cu mine ești; că Tu ești Domnul puterii mele, Cel tare și stăpânitor, Domnul păcii, Părintele veacului ce va să fie.”, potrivit crestinortodox.ro.