Ortodoxe: Sfântul Atinoghen
Greco-catolice: Sf. m Atinoghen și cei 10 discipoli; [Sf. Fecioară Maria, Regina Carmelului]
Romano-catolice: Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel
Sfântul Atinoghen a trăit în vremea împăratului păgân Dioclețian (284-305), potrivit crestinortodox.ro. El a viețuit împreună cu zece ucenici într-o mănăstire din apropierea cetăţii Sevastiei și a fost episcop al Pidahtoei.
Dregătorul Filomarh i-a cerut să renunţe la credinţa în Hristos și să aducă jerfe idolilor. Dar sfântul a refuzat spunându-i că cei care au pierit nerenunţând la dragostea de Hristos au ajuns în Ceruri.
Refuzul său îi aduce, însă, chinuri groaznice, iar în cele din urmă împăratul porunceşte ca atât Atinoghen, cât şi ucenicii săi să fie decapitaţi. Înainte de a fi decapitaţi, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost uciși, un glas din cer i-a spus Sfântului Atinoghen: „Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în Rai și toată dorința ta se va împlini„.
După ce a auzit aceste cuvinte, Sfântul și-a plecat capul uşurat sub sabie și așa a trecut la cele veșnice.
Părticele din moaștele acestui mare sfânt se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit. Împreună cu cetele cele fără de trup plimbându-te acum, ierarhe şi mucenice, vrednicule de minune, păzeşte pe cei ce cu credinţă te laudă. Ca o jertfă curată, cu totul fiind ars de focul chinurilor te-ai adus lui Dumnezeu prin credinţă. Ceata pătimitorilor lui Hristos cea preacinstită, supunându-se legilor Stăpânului, a lepădat sfaturile cele fără de lege.