Calendar ortodox 16 octombrie 2024. Sfântul Longhin Sutașul este grabnic ajutător, iar rugăciunile celor împovărați de necazuri care aleargă să caute sprijin la acest sfânt își găsesc rezolvarea.
Ortodoxe: Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul
Greco-catolice: Sf. Longin, sutașul; [Sf. Maria Margareta Alacoque]
Romano-catolice: Ss. Margareta M. Alacoque, călug.; Hedviga, călug.; Longin, m.
Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul a făcut parte din armata condusă de Pontiu Pilat. Până să vadă minunile petrecute la răstignirea lui Hristos, acesta nu a crezut în Dumnezeu.
Martor la minunile care s-au petrecut la moartea Mântuitorului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat), Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul a exclamat: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).
Acest soldat a avut sarcina de a păzi crucea pe care a fost răstignit Hristos, dar și mormântul Acestuia, pentru ca trupul să nu fie furat de Apostolii lui care, apoi, ar fi putut pretinde că a înviat.
Când iudeii au aflat de Învierea Mântuitorului, au vrut să-i mituiască pe soldați pentru ca aceştia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin a refuzat, însă, să se vândă şi a lepădat centura militară, după care s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul și a mers în Capadocia pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu.
Înfuriat de trădarea ostașului său, Pilat a cerut ca acesta să fie capturat şi decapitat. Cunoscându-și sfârșitul, Sfântul Longhin a ieșit în întâmpinarea soldaților și i-a primit la el cu multă căldură. Pe când soldații dormeau, Sfântul Longhin se ruga pentru ieșirea sufletului său, scrie crestinortodox.ro
În zori, soldații au rămas uimiți să afle că cel care i-a găzduit este chiar cel pe care trebuiau să-l ucidă. Deşi ei nu au mai vrut să-l omoare, Sfântul le-a cerut să-și împlinească misiunea pentru care venise la el.
Binecuvântat Sfinte Longhin, slăvit Mucenic al lui Dumnezeu, ostaș fiind în oastea pământească te-ai învrednicit prin iubirea ta pentru Domnul Hristos de ostășia veșnică în cetele Arhanghelilor. Cel primit în Rai și încununat de Însuși Mântuitorul, ai primit aripi îngerești și sabia de lumină a Duhului Sfânt ca răsplată pentru faptele tale cele bune.
Privește din Cer și la noi, îngenunchiați la rugăciune, minunându-ne de viața ta, rugându-te cu lacrimi, cerând milă. Nu suntem vrednici de aceasta, nu suntem îndreptățiți să cerem nimic lui Dumnezeu pentru noi, nu merităm să ridicăm ochii spre Cer. Ne-am pogorât singuri în tina păcatului, ne-am îndulcit cu patimi, și acum la ceas de cumpănă când simțim că vremea se apropie să dăm socoteală ne cuprind fiori de teamă.
Și totuși, Sfinte Longhin, te strigăm ca pe singurul nostru ajutor, în afară de Dumnezeu și de Maica Domnului! Tu înțelegi cum arată durerea, căci ai trăit-o din plin la picioarele Crucii Celui pe care L-ai văzut murind deși El era Viață. Dă-ne și nouă darul împăcării cu Dumnezeu, să trăim cu tine bucuria Învierii Lui și în inimile noastre! L-am ucis din nou în noi prin păcate și patimi! Suntem vinovați de mii de ori, dar tot spre El căutăm, tot la El alergăm, tot pe El îl știm singur liman izbăvitor și aducător de pace. Fii mijlocitor pentru mântuirea noastră, și roagă-te, Sfinte, să ne ierte Domnul Hristos nemernicia.
Alungă greutatea ce zace pe ochii noștri! Ne-am îmbolnăvit și am orbit de nepăsare, de necredință, de uitare, de lipsa de grijă pentru fiecare gând, faptă sau cuvânt. Ne-am murdărit haina botezului cu stigmatul lumii în care trăim, dar vrem să ridicăm din nou ochii spre Cer! Vrem să privim Lumina cea dătătoare de iertare, să ne hrănim cu Iubirea lui Dumnezeu, să primim aripi de rugăciune și să vedem Învierea Domnului în noi în fiecare zi!
Primește-ne pocăința, Sfinte Mucenice Longhin, și precum femeii văduve dă-ne și nouă vindecarea ochilor trupești și sufletești, căci și noi te căutăm și te dorim în viețile noastre! Iar la sfârșitul călătoriei vremelnice, vino lângă noi și ne apără de vămile văzduhului, ia-ne lângă tine în Cer precum l-ai luat pe fiul văduvei, ca împreună cu tine și cu toti sfinții să Îi cântăm cu bucurie lui Hristos Dumnezeu pentru totdeauna în Împărăția Lui:”Cu adevărat Fiul lui Dumnezeu a fost Acesta, este și va fi. Împărăția Lui este împărăția tuturor veacurilor și stăpânirea Lui, întru tot neamul și neamul, a Căruia este slava în veci”. Amin.