Calendar ortodox 16 septembrie 2024. Sfânta Mare Muceniță Eufimia este prăznuită la data de 16 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Eufimia este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 16 septembrie.
Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina şi Ludmila
Greco-catolice
Sâmbăta după Înălţarea Sfintei Cruci. Sf. m. Eufimia
Romano-catolice
Ss. Corneliu, pp. m. şi Ciprian, ep. m.; Ludmila, m.
Calendar ortodox 16 septembrie 2024. Sfânta Mare Muceniţă Eufimia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 16 septembrie şi în ziua de 11 iulie, când este sărbătorită o minune făcută în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în anul 451.
Sfânta Muceniţă Eufimia era din Calcedon, oraş maritim în Bitinia (Asia Mică), în partea asiatică a strâmtorii Bosfor. Era fiica binecredincioşilor părinţi Filotron Sigeliticul şi Teodorosia.
În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Diocleţian (284-305), guvernatorul Calcedonului a dispus ca toţi locuitorii să se adune la templul zeului Marte, pentru a-i aduce ofrande.
„Iar când a sosit ziua cea arătată a praznicului celui păgânesc, s-a adunat mulţime multă de popor, cu dobitoacele ce le aduseseră ca jertfă şi se făcea praznicul cu dănţuire, junghiind oi şi boi şi închinându-se idolului neînsufleţit, dar mai ales diavolului celui ce locuia într-însul.
Atunci creştinii cei ce locuiau acolo, scârbindu-se de acea prăznuire urâtă de Dumnezeu şi temându-se de groaznica înfricoşare a Antipatului, se ascunseră pe unde puteau şi adunându-se în locuri tăinuite făceau slujbele adevăratului Dumnezeu, Domnului nostru Iisus Hristos”. (Vieţile Sfinţilor)
S-au găsit însă creştini care nu s-au supus ordinului şi s-au ascuns. „Deci, mâniindu-se prigonitorul că nu-l ascultă creştinii, a poruncit să-i caute şi să-i aducă la chinuire. Creştinii, patruzeci şi nouă, se ascunseseră la un loc tăinuit, făcând rugăciuni; între dânşii era o fecioară foarte frumoasă, anume Eufimia, de neam bun, fiica binecredincioşilor părinţi Filotron Sigeliticul şi Teodorosia”. (Vieţile Sfinţilor)
Sfânta Muceniţă Eufimia a fost adusă împreună cu ceilalţi credincioşi şi supusă bătăilor şi torturii. După multe chinuri, doar tânăra Eufimia a fost oprită: „fecioară tânără şi frumoasă, care în mijlocul cetei aceleia a sfinţilor mucenici strălucea ca luna între stele”, iar tovarăşii săi au fost trimişi la închisoare urmând să fie duşi mai departe.
Pentru că a mărturisit credinţa în Hristos a fost chinuită cu focul, arsă şi bătută cu toiege. Scăpând nevătămată cu darul lui Dumnezeu din toate aceste munci, a fost dată spre hrană fiarelor.
Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deşi nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior. Părinţii sfintei i-au luat trupul şi l-au îngropat în apropierea oraşului.
Calendar ortodox 16 septembrie 2024. Tot în această zi, pomenirea Sfintei Muceniţe Meletina.
Această sfântă era din Marchinopolul Traciei (adică din cetatea lui Marchian), pe vremea împăratului Antonie şi a ighemonului Antioh. Făcând multe minuni, răsturnând idolii la pământ cu rugăciunea sa, şi zdrobind pe Apolon şi pe Hercule, şi aducând pe mulţi către Hristos, a fost condamnată să i se taie capul. Însă fiind dusă la soţia ighemonului ca să o întoarcă cu amăgiri, ea a făcut-o şi pe aceasta creştină. După ce i s-a tăiat capul, zăcând cinstitul său trup neîngropat, un oarecare Acachie, macedonean fiind, mergător la patria sa, a cerut moaştele sfintei, şi ighemonul nebănuind nimic în aceasta, i le-a dat.
Citește și: Rețetă. Conopidă murată în saramură. Secretul care păstrează murăturile crocante și gustoase
Luând acesta sfintele moaşte, şi punându-le într-un sicriu, sârguia a merge la patria sa. Şi călătorind el pe mare, a căzut în boală şi a murit, iar corabia abătându-se la un colţ de mare, la ostrovul Limnului, a fost aşezat acolo sfântul trup al muceniţei, şi lângă dânsa iubitorul de mucenici Acachie.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Ciprian de Cartagina.