Ortodoxe: Joia din Saptamana Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Sfantul Simeon, episcopul Persiei
Greco-catolice: Sfânta și Marea Joi (Cina cea de taină și spălarea picioarelor). Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii.
Romano-catolice: JOIA SFÂNTĂ (Cina Domnului); Ss. Ilie, Paul şi Isidor, m.
În Joia Mare, credincioșii ortodocși marchează una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. În biserici se oficiază slujba specială în cadrul căreia sunt citite cele 12 Evanghelii, texte care rememorează ultimele ore din viața pământească a Mântuitorului.
Unul dintre momentele simbolice ale acestei zile este scoaterea Sfintei Cruci în naosul bisericii. Crucea rămâne așezată în mijlocul lăcașului de cult până în Vinerea Mare, când este reașezată în Sfântul Altar.
Joia Mare aduce în atenție episoade fundamentale din tradiția creștină: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, un gest de profundă smerenie și iubire; Cina cea de Taină, prilej cu care este instituită Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească și momentul trădării Domnului, care deschide drumul către răstignire, potrivit crestinortodox.ro
În amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Hristos, există obiceiul ca în Joia din Săptămâna Patimilor, în unele mănăstiri, starețul să spele picioarele a doisprezece din viețuitorii mănăstirii pe care o conduce. Acest obicei invită la smerenie, la dăruire pentru ceilalți până la jertfă.
Cină cea de Taină a avut loc după spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos. În cadrul Cinei a fost instituită Sfânta Euharistie. La această Cină, Mântuitorul Se dăruiește pe Sine sub chipul pâinii și al vinului. El continuă să Se dăruiască în cadrul fiecărei Liturghii.
După Cină, Hristos merge împreună cu ucenicii Săi în grădina Ghetsimani. Se roagă înainte de Patimile Sale pentru Sine, pentru Apostoli și pentru toți credincioșii: „Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, că și Fiul să Te preaslaveasca, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, că să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui… Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat că să fie una precum suntem și Noi… Dar nu numai pentru ei Mă rog, ci și pentru cei ce prin cuvântul lor vor crede în Mine, că toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Ține, așa și aceștia în Noi să fie una, că lumea să creadă că Tu M-ai trimis„.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.
Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.
Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin