Ortodoxe: Sfântul Grigorie Taumaturgul
Greco-catolice: Sf. ep. Grigore Taumaturgul
Romano-catolice: Ss. Elisabeta a Ungariei, călug.; Florin, pr.
Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut într-o familie păgână din Nicsar (în Turcia de azi), iar la botez a primit numele Teodor, scrie crestinortodox.ro. A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275). Mai târziu, se convertește la creștinism, și își schimbă numele în Grigorie. Este hirotonit episcop al Neocezareei Pontului. Luptă împotriva ereziilor din vremea sa. Datorită viețuirii sale neprihănite, în dragoste de Hristos, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni. Din acest motiv, a primit numele de Taumaturgul (făcătorul de minuni).
După ce a fost hirotonit episcop, a convertit la creștinism pe toți locuitorii din Neocezareea. Până la acel moment, în Neocezareea existau doar 17 creştini. Pe patul de moarte, a rostit următoarele cuvinte: „Slavă lui Dumnezeu că numai 17 creștini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredincioși rămân, câți credincioși am aflat întâi!“.
Arată întru mine, Părinte Grigorie şi acum luminat lucrarea cea Dumnezeiască a minunilor, scăpându-mă din adâncul greşelilor mele, fericite şi cu strălucirea ta luminează-mă, ca după vrednicie să te laud.
Ca un sârguitor şi înţelegător şi înţelept, ai ales mai bine cinstea sufletului, decât desfătările trupului, fericite, culegând cu iubire de osteneală dogmele înţelepciunii, prin care acela se hrăneşte, apropiindu-se de Dumnezeu, Sfinte Grigorie. Văzând şarpele cel cumplit, Sfinte Grigorie, că ai soră curăţia ca pe un ajutor bun, a întărâtat asupra ta pe zavistnici, pe care i-ai ruşinat, părinte, cu îndelungă răbdare, vindecând pe femeia care era cuprinsă de patimi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin.