Calendar ortodox 18 august 2024. Sfinții Mucenici Flor și Lavru erau frați originari din Iliria, de meserie zidari, sau cioplitori de piatră cum se numeau atunci. Ei au fost ucenicii sfinților Proclu și Maxim, care nu i-au învățat doar meseria ci și viața creștinească cea bineplăcută lui Dumnezeu.
Ortodoxe
Sf. Mc. Flor şi Lavru
Greco-catolice
Sf. m. Flor şi Laur
Romano-catolice
Fer. Paula Montaldi, fc.
Calendar ortodox 18 august 2024 Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 18 august. Cei doi sfinţi „erau cu meşteşugul săpători în piatră, sub nişte sfinţi bărbaţi învăţători, anume Proclu şi Maxim, de la care s-au învăţat nu numai meşteşugul, ci şi viaţa cea plăcută lui Dumnezeu a credinţei creştine. Şi mai întâi învaţătorii lor au fost ucişi pentru Hristos, apoi şi ei, după învăţătorii lor, trecând câtăva vreme, s-au făcut moştenitori ai cununii muceniceşti, pătimind de la Lichion, ighemonul Iliricului”. (Vieţile Sfinţilor)
Zodiac chinezesc 18 august 2024: Lucrurile bune trebuie să vină, trebuie doar să ştii să aştepţi
Flor şi Lavru erau cei mai buni în meseria lor şi au fost trimişi de împăratul Liciniu (307-324) să zidească un templu. Sfinţii au dat banii pe care i-au primit pentru zidirea construcţiei la săraci şi au ridicat templul într-un timp scurt, ziua lucrând, iar noaptea rugându-se.
Pentru rugăciunea lor, preotul de la templu şi fiul său au crezut în Hristos. Aceştia doi, tatăl şi fiul, împreună cu Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru şi cu săracii care primiseră milostenie de la ei au dărâmat statuile zeilor şi au închinat lăcaşul lui Hristos Dumnezeu. Aflând de toate acestea, eparhul locului a ordonat să-i ardă pe toţi într-un cuptor aprins, mai puţin pe Sfinţii Flor şi Lavru, care au fost trimişi la Liciniu.
Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru au fost bătuţi şi aruncaţi într-un puţ adânc, care a fost astupat cu pământ. De acolo au fost scoase, după o vreme, sfintele moaşte ale acestor doi sfinţi şi au fost duse în Constantinopol. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)
Calendar ortodox august 2024. Luna august reprezintă a opta lună a anului în calendarul Gregorian, fiind una dintre cele șapte luni care au 31 de zile. Această lună se caracterizează printr-un număr semnificativ de sărbători religioase importante, inclusiv trei cu cruce roșie: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
În ceea ce privește poziția sa în astrologie, august începe cu soarele situat în semnul Leului și se încheie cu soarele trecând prin semnul Fecioarei. Astronomic, luna august începe cu soarele în constelația Racului și se încheie atunci când soarele ajunge în constelația Leului.
Numele lunii august provine de la Cezar Augustus, primul împărat roman, care a ales ca această lună să aibă 31 de zile pentru a fi egală cu durata lunii iulie, numită după Iulius Cezar. Această decizie reflectă dorința de a păstra consistența în numărul de zile între cele două luni, ambele având același număr de zile.
Pe lângă sărbătorile religioase de importanță majoră, cum ar fi cele menționate mai sus, luna august include și alte sărbători religioase cu cruce neagră, așa cum sunt detaliate pe site-ul crestinortodox.ro. Aceste sărbători contribuie la diversitatea și semnificația spirituală a acestei luni.
Rugăciunea care va deschide cerul și îl va aduce pe Dumnezeu lângă tine! Toată viața ta se va schimba radical: „Mulțumim Ție, Dumnezeule”
18 august – Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei; Predică la Duminica a VIII-a după Rusalii
19 august – Sfântul Andrei Stratilat
20 august – Sfântul Proroc Samuel
21 august – Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust – Post
22 august – Sfântul Mucenic Agatonic
23 august – Sfântul Mucenic Lup – Post
24 august – Sfântul Mucenic Eutihie
25 august – Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Umblarea pe mare, potolirea furtunii
26 august – Sfinţii Adrian şi Natalia
27 august – Sfântul Fanurie
28 august – Sfântul Moise Etiopianul – Post
29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
30 august – Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfântul Alexandru
31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului