Ortodoxe: Sfântul Mucenic Teodot din Ancira; Sfântul Mucenic Petru; Sfânta Hristina și cele 7 sfinte fecioare împreună cu ea; Sfântul Mucenic Dionisie
Greco-catolice: Sfinţii Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin și Heraclie
Romano-catolice: Sfântul Papă Ioan I
Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot a trăit în Ancira Galatiei (care astăzi se numeşte Ankara) şi a fost hangiu în timpul domniei împăratului Dioclețian, scrie crestinortodox.ro. El avea grijă de creștinii prigoniți, adăpostindu-i în han şi ajutându-i în taină cu toate cele. Totodată, adună trupurile creștinilor ucişi și le îngropa creştineşte.
Citeste şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020
În vremea Sfântului Teodot, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile tinerelor din lac și să le îngroape. Ghidaţi de un înger al Domnului, Teodot împreună cu un alt credincios au reușit să găsească trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor avea să-l trădeze, în cele din urmă, pe Teodot, pârându-l dregătorului. Păgânii l-au bătut cumplit, apoi l-au spânzurat pe un lemn, l-au jupuit pe coaste şi, în cele din urmă, l-au decapitat.
În timpul vieţii, mucenicul Teodot s-a luptat cu poftele trupeşți şi, deşi era căsătorit după lege, şi-a supus trupul duhului.
Sfinte Teodot, ca un sfinţit mucenic având puterea de a lega şi de a dezlega, dezleagă lanţurile răutăţilor mele şi răcoreşte sufletul meu, cel ce ar de de focul păcatului, rugând pe Cel Milostiv pentru mine.
Astăzi Biserica prăznuieşte cu credinţă pomenirea ta cea preasfinţită şi mutarea ta către Iubitorul de oameni; şi bucurându-se, îţi împleteşte ţie cununi Dumnezeieşti de laude.
Câştigându-te pe tine ca pe o stea plină de lumină strălucitoare, cu Razele Cele Luminoase ale Dumnezeieştilor doriri şi cu luminile cele curate ale minunilor tale ne luminăm, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Mucenice Teodot.
Prin această rugăciune, Sfinte mare Mucenic Teodot, roagă-L pe Bunul Dumnezeu să ne mântuiască și să ne apere de rele, acum și pururea, și-n vecii vecilor. Amin!
În vremea prigonirii Bisericii lui Dumnezeu, un tânăr credincios pe nume Petru a fost prins în Lampsac, cetatea Elespontului, și adus la Opidim ighemonul, spre cercetare. În faţa ighemonului, Petru şi-a mărturisit credinţa în Hristos. Ighemonul i-a cerut să se închine zeiţei Venera, dar Petru i-a spus că refuză să se închine „unei femei spurcate și desfrânate, care a făcut atâtea fapte urâte”.
Mărturisirea iubirii de Dumnezeu i-a adus multe necazuri. Petru a fost întins pe roată, iar oasele i-au fost zdrobite cu lemne şi fiare. Dar cu cât era chinuit mai mult, cu atât credinţa în Hristos devenea mai puternică. Chinurile la care a fost supus nu i-au putut clătina credinţa în Dumnezeu, aşa că i s-a tăiat capul.
În acea vreme, un oarecare creştin Dionisie a fost prins și întemniţat. Alături de el, au mai fost aduşi doi creştini iubitori de Hristos, Andrei şi Pavel. O creștină oarecare, fecioară de 16 ani, cu numele Hristina, a fost adusă în faţa ighemonului, acesta cerându-i să se închine zeilor. Pentru că a refuzat, Hristina a fost data la doi tineri desfrânați ca s-o batjocorească.
Dar, când cei doi tineri au ajuns cu fecioara acasă la ei, în trupurile lor s-a stins focul cel firesc al desfrânării. La miezul nopții s-a arătat lângă fecioară un tânăr prealuminos și deodată toată casă s-a umplut de lumină. Cei doi tineri, văzând acea lumină, s-au speriat şi au căzut în genunchi în faţa fecioarei cerându-i să se roage lui Dumnezeu pentru ei, ca să nu-i ajungă vreun rău. Ea le-a spus să nu se teamă şi le-a mai zis că tânărul pe care l-au văzut este sfântul înger, care a fost trimis de Hristos la ea, spre a-i păzi fecioria.
Citeşte şi Rugăciune de mulţumire. Cele mai puternice rugăciuni de mulţumire
A două zi, tot poporul cetății s-a dus la ighemon și i-a cerut să-i dea în mâinile lor pe creștinii cei ținuți în temniță. Ighemonul, scoțând pe Dionisie, Andrei și Pavel din temniţă, le-a repetat îndemnul de a se închina zeilor, altfel vor avea parte de furia poporului pagan. Pentru că aceştia au refuzat să-şi lepede credinţa, au fost legaţi cu funii de picioare şi târâţi până la cetate, unde au fost ucişi cu pietre.
Pe când aveau loc acestea, Sfânta Fecioară Hristina a alergat la acel loc, plângând și căzând peste sfinții ce trebuiau să fie ucişi, strigând că vrea să fie omorâtă alături de ei. Atunci, ighemonul a poruncit s-o tragă la o parte și s-o omoare cu sabia. Astfel, acești sfinți mucenici, luptându-se împreună contra diavolului, s-au învrednicit a fi biruitori cu ajutorul lui Hristos.
O, de trei ori fericită Muceniţă Hristina, ceea ce te-ai învrednicit a pătimi pentru Hristos, ajută-ne şi pe noi să primim cu dragoste şi înţelegere ispitele ce vin asupra noastră. Ca ceea ce nu ai cârtit niciodată în timpul chinurilor, ajută-ne să nu cârtim pe cărarea vieţii celei trecătoare asupra întâmplărilor ce se abat asupra noastră.
Asemenea ţie, celei ce te-ai rugat cu lacrimi fierbinţi şi cu post spre a ţi se descoperi tainele cele ascunse şi pentru a putea ajunge cu bine la limanurile cereşti, ajută-ne şi pe noi să ne putem ruga şi posti ca să ne simţim şi noi că trăim pentru şi în Dumnezeu şi să nu ne pierdem timpul în deşert.
Mijloceşte înaintea lui Hristos, cu îndrăzneala pe care ai dobândit-o, să ne mântuiască cu judecăţile pe care le ştie El, ca ajungând şi noi în cereasca Împărăţie să slăvim pururi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt şi pe tine, mijlocitoarea noastră. Amin.