Calendar ortodox 18 septembrie 2024. Cine își sărbătorește onomastica în această zi. Mii de români poartă numele acestui mare sfânt al creștinătății

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, doctor fără arginți, este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 18 octombrie. El este considerat cel mai iubit dintre discipolii lui Iisus.
Alina Costache
17 sept. 2024, 13:51
Calendar ortodox 18 septembrie 2024. Cine își sărbătorește onomastica în această zi. Mii de români poartă numele acestui mare sfânt al creștinătății
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Mii de români poartă numele acestui mare sfânt al creştinătăţii. Acest prenume a luat avânt după anii ’90, odată cu exodul românilor care au plecat la muncă în Italia, acesta fiind un prenume cu origini italiene.

Pe lângă semnificația biblică, numele Luca este legat și de ideea de lumină, acesta fiind tradus prin “cel născut în lumină”.

În această zi, este bine să rostești o rugăciune către acest sfânt mai ales dacă te confrunți cu probleme de sănătate sau cineva dintre cei dragi ție are o problemă de sănătate.

Sărbători religioase 18 octombrie 2024

Ortodoxe: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Greco-catolice: Sf. ap. și ev. Luca

Romano-catolice: SF. LUCA, ev.

Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Cine a fost Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei şi a fost medic. Îi îngrijea pe bolnavi fără să le ia bani. În Teba Boetiei, Îl întâlnește pe Hristos și, pentru că a crezut în El, devine unul dintre cei 70 de Apostoli ai Săi, fiind considerat chiar cel mai iubit dintre cei 12.

Citeste si Rugăciunea puternică către Maica Domnului care desface „nodurile” și te scapă de necazuri! Spune-o în fiecare zi la aceeași oră

Este unul dintre cei care au avut privilegiul de a-L vedea pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Apostolul Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

Este considerat patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când păgânii l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia, scrie crestinortodox.ro  În anul 357, moaștele Sfântului Luca au fost aduse la Constantinopol, urmând ca în anul 1177 sa fie duse în Italia. În prezent, moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca se află în Teba.

Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Rugăciunea Sfântului Luca pentru cei suferinzi

Sfinte Ierarhe mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți, Sfinte Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu, că unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinții toți. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care ai iubit pe frații tăi când viețuiai în această lume.

Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri-cu ajutorul harului -suferințele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstită ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire: că felurite neputințe se vindecă și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le săruta și cer dumnezeiască ta mijlocire.

Citeste si Care e cea mai puternică rugăciune pe care o poți rosti în fiecare zi. Părintele Pimen Vlad: „Neîncetat, nu contează locul”

Pentru această, ne rugăm cu căldură ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele celui bolnav) cel bolnav și cumplit înviforat de suferința cercetează-l și vindecă-l de neputință ce-l stăpânește. Cu totul cinstite și preasfinte Părinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uită de fratele nostru (numele) și dăruiește-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, că și noi dimpreună cu ține să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

DailyBusiness
Candidații la prezidențiale 2024 își dezvăluie averile. Cine sunt milionarii care visează la Cotroceni!
Spynews
Lambada naște astăzi! Mama copiilor lui Tzancă Uraganu va aduce pe lume un băiețel | PAPARAZZI
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Palatul uitat din București care a intrat într-un proces de restaurare interminabil. E o clădire superbă, însă a ajuns în stare de degradare, deși face parte din Patrimoniul European
Capital.ro
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în valoare de miliarde, în România. Despre ce este vorba
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Decizie importantă a instanței în cazul Danei Marijuana! Ce se întâmplă cu artista
Spynews
Garanția pentru reciclarea sticlelor ar putea să se majoreze semnificativ. În ce condiții se poate dubla suma
Evz.ro
Cât costă tăcerea lui Harry. Prințul și soția sa, Meghan, vor împăcare
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de persoane au fost evacuate
Capital.ro
Ordinul vine direct de la Comisia Europeană. Noile zone în care va fi interzis fumatul
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Ursula von der Leyen prezintă noua echipă a Comisiei Europene
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...