Ortodoxe
Sf. Mc. Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul
Greco-catolice
Sf. m. Hrisant şi Daria. Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale
Romano-catolice
Sf. Iosif, soţul Sf. Fc. Maria; Fer. Marcel Callo, m.
Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria, martiri creştini din secolul al III-lea, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 martie.
Sfântul Mucenic Hrisant s-a născut în Egipt. Era fiul unui nobil, Polemie, care a fost ales senator la Roma, în vremea împăratului Numerian (283-284). Sfântul Hrisant a ajuns astfel din Egipt în capitala imperiului.
După ce a studiat la şcoli din Egipt şi Roma, Hrisant a dorit să cunoască şi Sfânta Scriptura (Biblia). După ce a citit cu atenţie Sfânta Evanghelie şi cărţile Apostolilor, spunea către sine: „Ţi se cădea ţie, Hrisante, să citeşti scripturile păgânilor, cele pline de întuneric, până ce nu cunoşteai lumina adevărului, pe care aflând-o, ţine-te numai de ea, căci nu este înţelept să te întorci iarăşi din lumină la întuneric” (Vieţile Sfinţilor).
Luând legătura cu un preot creştin sihastru, pe nume Carpofor, a cerut să fie botezat, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.
Pentru că nu a fost cu putinţă ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credinţa creştina, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.
Tânăra Daria, preoteasă a zeiţei Atena, a devenit însă şi ea creştină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să trăiască separat.
Pentru faptul că erau creştini, Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria au ajuns în cel din urmă în faţa autorităţilor, fiind daţi pe mâna unui aspru persecutor, numit Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri şi auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat, împreună cu ostaşii săi, cu soţia şi cei doi fii.
Din ordinul împăratului, Claudiu împreună cu fii săi şi cu ostaşii au fost ucişi, iar Hrisant şi Daria au fost îngropaţi de vii. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)