Calendar ortodox 2 aprilie 2025. Cuviosul Tit a trăit în timpul luptei împotriva icoanelor, secolul al IX-lea. Potrivit crestinortdox.ro, Sfântul Tit s-a călugărit de tânăr și a dobândit două virtuți mari: smerenia și ascultarea.
Ortodoxe
Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie
Greco-catolice
Sf. cuv. Tit Taumaturgul
Romano-catolice
Sf. Francisc de Paola, pustnic
Calendar ortodox 2 aprilie 2025. Sfântul Cuvios Tit este pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 aprilie. Sfântul Tit a iubit din tinereţe pe Hristos, plecând din lume într-o viaţă de obşte.
„Luându-şi asupra sa îngerescul chip, mergea pe calea cea strâmtă şi anevoioasă a vieţii monahiceşti, cu multă răbdare pentru Dumnezeu. Şi avea atâta smerenie şi ascultare, încât nu numai pe fraţi, ci şi pe toţi oamenii i-a covârşit cu acele fapte bune”. (Vieţile Sfinţilor)
Pentru curăţia sa, căci era ca un înger al Domnului, „a fost şi făcător de minuni, stâlp însufleţit şi nemişcat s-a arătat Sfintei Biserici, care era tulburată de eresul luptării de icoane. Şi lăsând ucenicilor săi exemplu de viaţă pustnicească, s-a dus către Domnul”. (Vieţile Sfinţilor)
* Sfinţii Mucenici Amfian şi Edesie, doi fraţi originari din Libia, au trăit în timpul împăratului Maximian (250-310). Au suferit moarte martirică pentru credinţa în Hristos.
Numele Titus a fost foarte popular în urmă cu câteva secole, provenind de la adjectivul „titos”, cu sensul de „onorabil”. În acea perioadă, oamenii foloseau aceste nume datorită semnificației acestuia, însă de-a lungul anilor, semnificația acestuia s-a schimbat. Potrivit unei alte interpretări, acest prenume de băiat se traduce prin „un oarecare”, potrivit pravila.ro.
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni, sărbătorit pe 2 aprilie în calendarul creștin
Cu rugăciunile tale, Sfinte Tit, scapă-mă pe mine, care cu totul sunt împlântat cumplit în patimile trupului și stricat de dezmierdări, cel ce ești comoara nepătimirii.
Cu Dumnezeiască alegerea Duhului, din scutecele maicii tale ai fost adus lui Dumnezeu și te-ai făcut tăinuitor și slujitor Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Celei Neispitite de bărbat.
Ca unul ce ai supt dulceața înfrânării, ai lepădat amărăciunea patimilor. Pentru aceea mai mult decât cu mierea și fagurele îndulcești inimile noastre, părinte.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Ca pe un ucenic nou al Apostolului Pavel te lăudăm, pe tine Sfinte Părinte Tit, căci te-ai arătat râvnitor nevoințelor aceluia și împreună cu dânsul ai primit cununile, de Dumnezeu fericite părinte.
Și acum și pururea și în vecii vecilor.