Calendar ortodox 2 august 2024. Aducerea moaştelor Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este pomenită în calendarul creştin ortodox la 2 august.
Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Întâi Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul împărat Iustinian cel Mare
Greco-catolice
Aducerea moaştelor Sf. m. arhid. Ştefan la Ierusalim. Începe Postul Sfintei Marii. Post
Romano-catolice
Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; Petru Iulian Eymard, pr.
Calendar ortodox 2 august 2024. Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli pentru a sluji la adunările Bisericii din Ierusalim. Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, Sfântul Ştefan a stârnit ura celor de un neam cu el.
A fost dus de mulţime în faţa Sinedriului şi acuzat cu martori mincinoşi că huleşte Legea şi pe Moise. Sfântul Ştefan a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrând totodată mulţimile revoltate pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă.
„Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre proroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum” (Fapte 7, 51-52).
A fost condamnat la moarte şi a fost ucis cu pietre în afara cetăţii, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.
Moaştele Sfântului Ştefan au fost descoperite în timpul Sfântului Mare Împărat şi întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare (337-377).
După ucidere, trupul Sfântului Ştefan a stat neîngropat două zile şi o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimişi de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele şcoli rabinice ale vremii şi membru al sinderiului.
Calendar ortodox 2 august 2024. Sfântul Ştefan a fost înmormântat de învăţătorul Gamaliel într-o peşteră, în mormânt nou aflat la o oarecare distanţă de Ierusalim. După înmormântare, Gamaliel şi fiul său Aviv au primit Sfântul Botez.
Mai târziu, în vremea împăratului Constantin cel Mare, care a reuşit să aducă liniştea pentru creştini, preotul din sat, pe nume Luchian, în vedenie a fost încredinţat pentru a căuta ajutoare şi a săpa ca să afle racla în care erau sfintele moaşte ale primului mucenic creştin.
Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul şi cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaşte, le-au adus la Ierusalim şi le-au aşezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaştele Sfântului Ştefan a ajuns la Constantinopol. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).
Calendar ortodox august 2024. Luna august reprezintă a opta lună a anului în calendarul Gregorian, fiind una dintre cele șapte luni care au 31 de zile. Această lună se caracterizează printr-un număr semnificativ de sărbători religioase importante, inclusiv trei cu cruce roșie: Schimbarea la Față a Domnului, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
În ceea ce privește poziția sa în astrologie, august începe cu soarele situat în semnul Leului și se încheie cu soarele trecând prin semnul Fecioarei. Astronomic, luna august începe cu soarele în constelația Racului și se încheie atunci când soarele ajunge în constelația Leului.
Numele lunii august provine de la Cezar Augustus, primul împărat roman, care a ales ca această lună să aibă 31 de zile pentru a fi egală cu durata lunii iulie, numită după Iulius Cezar. Această decizie reflectă dorința de a păstra consistența în numărul de zile între cele două luni, ambele având același număr de zile.
Pe lângă sărbătorile religioase de importanță majoră, cum ar fi cele menționate mai sus, luna august include și alte sărbători religioase cu cruce neagră, așa cum sunt detaliate pe site-ul crestinortodox.ro. Aceste sărbători contribuie la diversitatea și semnificația spirituală a acestei luni.
1 august – Scoaterea Sfintei Cruci – Dezlegare la ulei şi vin
2 august – Aducerea moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan – Post
3 august – Sfinţii Isachie, Dalmat şi Faust – Dezlegare la ulei şi vin
4 august – Sfinţii şapte tineri din Efes; Vindecarea slăbănogului din Capernaum
5 august – Sfântul Ioan Iacob Hozevitul – Post
6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului – Dezlegare la peşte
7 august – Sfânta Teodora de la Sihla – Post
8 august – Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului; Sfântul Ierarh Miron
9 august – Sfântul Apostol Matia
10 august – Sfântul Lavrentie – Dezlegare la ulei şi vin
11 august – Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului; Vindecarea a doi orbi şi un mut în Capernaum
12 august – Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit – Post
13 august – Sfântul Tihon de Zadonsk
14 august – Sfântul Proroc Miheia
15 august – Adormirea Maicii Domnului
16 august – Sfinţii Martiri Brâncoveni – Post
17 august – Sfântul Mucenic Miron; Sfântul Gheorghe Pelerinul
18 august – Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei; Predică la Duminica a VIII-a după Rusalii
19 august – Sfântul Andrei Stratilat
20 august – Sfântul Proroc Samuel
21 august – Sfântul Apostol Tadeu; Sfinţii Mucenici Donat, Romul, Silvan şi Venust – Post
22 august – Sfântul Mucenic Agatonic
23 august – Sfântul Mucenic Lup – Post
24 august – Sfântul Mucenic Eutihie
25 august – Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu; Umblarea pe mare, potolirea furtunii
26 august – Sfinţii Adrian şi Natalia
27 august – Sfântul Fanurie
28 august – Sfântul Moise Etiopianul – Post
29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
30 august – Sfântul Ierarh Varlaam; Cuviosul Ioan de la Raşca şi Secu; Sfântul Alexandru
31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului