Calendar ortodox 2 iunie 2022. Cruce roşie: Înălţarea Domnului şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Ziua în care Cerurile se deschid iar rugăciunile îţi sunt ascultate

În această zi, la 40 de zile de la Învierea Domnului, prăznuim Înălţarea. Tot azi este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni şi grabnic ajutător.
Alina Costache
02 iun. 2022, 01:03
Calendar ortodox 2 iunie 2022. Cruce roşie: Înălţarea Domnului şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Ziua în care Cerurile se deschid iar rugăciunile îţi sunt ascultate

Sărbători religioase 2 iunie 2022

Ortodoxe: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor); Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Greco-catolice: ÎNĂLȚAREA DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU ISUS HRISTOS. Fericiții episcopi martiri greco-catolici români. Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului. EvU EvÎ 3; Ap Fap 1,1-12; Ev Lc 24,36-53. (Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri se mută în duminica următoare). Ziua Eroilor Neamului.

Romano-catolice: Ss. Marcelin şi Petru, m. *

Calendar ortodox 2 iunie 2022. Înălţarea Domnului

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca această sărbătoare să fie consacrată ca Zi a Eroilor.

Începând din această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.

Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și, pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer. Însă acesta nu a fost ultimul act al lui Hristos în lume, El nu devine absent în creație. Mântuitorul continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh.

Citeste si Înălţarea Domnului 2022. Rugăciune de Înălţarea Domnului grabnic ajutătoare pentru cei care trec printr-o perioadă dificilă

Temei pentru credință în Înălțarea lui Hristos avem și în Evanghelia lui Marcu, în versetul 19 din capitolul 16, unde se spune că Iisus Hristos S-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl îl iubește pe Fiul în Sfântul Duh nu doar ca Dumnezeu, ci și ca om. Prin acesta trebuie să înțelegem că toți cei care ne-am unit cu Hristos devenim părtași la iubirea dumnezeiască.

În popor există credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalţă și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace.

Calendar ortodox 2 iunie 2022. Cine a fost Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Ioan își câștiga existența din negoţ. Vindea icoane, smirnă, mătăsuri și cumpăra grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.

Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, Sfântul Ioan s-a contrazis pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Dar în fața tătarului, Ioan a mărturisit că nu se leapădă de Hristos, singurul Dumnezeu. Urmare a refuzului de a se lepăda de Hristos, a fost supus multor chinuri. Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. Dar pentru că se ruga neîncetat la Dumnezeu, Acesta l-a întărit.

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a decis să-i taie capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său.

Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuţilor.

Acest sfânt este cinstit ca ocrotitor al negustorilor.

Citeste si Înălţarea Domnului 2022. Tradiţii şi superstiţii. De ce nu este bine ca în această zi să fii trist sau să cauţi cearta

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'