Ortodoxe: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor); Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Greco-catolice: ÎNĂLȚAREA DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU ISUS HRISTOS. Fericiții episcopi martiri greco-catolici români. Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului. EvU EvÎ 3; Ap Fap 1,1-12; Ev Lc 24,36-53. (Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri se mută în duminica următoare). Ziua Eroilor Neamului.
Romano-catolice: Ss. Marcelin şi Petru, m. *
În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca această sărbătoare să fie consacrată ca Zi a Eroilor.
Începând din această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.
Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și, pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer. Însă acesta nu a fost ultimul act al lui Hristos în lume, El nu devine absent în creație. Mântuitorul continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh.
Temei pentru credință în Înălțarea lui Hristos avem și în Evanghelia lui Marcu, în versetul 19 din capitolul 16, unde se spune că Iisus Hristos S-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl îl iubește pe Fiul în Sfântul Duh nu doar ca Dumnezeu, ci și ca om. Prin acesta trebuie să înțelegem că toți cei care ne-am unit cu Hristos devenim părtași la iubirea dumnezeiască.
În popor există credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalţă și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Ioan își câștiga existența din negoţ. Vindea icoane, smirnă, mătăsuri și cumpăra grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.
Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, Sfântul Ioan s-a contrazis pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.
Dar în fața tătarului, Ioan a mărturisit că nu se leapădă de Hristos, singurul Dumnezeu. Urmare a refuzului de a se lepăda de Hristos, a fost supus multor chinuri. Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. Dar pentru că se ruga neîncetat la Dumnezeu, Acesta l-a întărit.
Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a decis să-i taie capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său.
Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului Ioan cel Nou au fost așezate în biserica Mirăuţilor.
Acest sfânt este cinstit ca ocrotitor al negustorilor.