Ortodoxe: Sfântul Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos; Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie
Greco-catolice: Sf. m. Achindin, Pegasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist
Romano-catolice: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați
Pe numele său adevărat Goderdzi Urghebadze, Sfântul Gavriil s-a născut pe 26 august 1929, la Tbilisi, capitala Georgiei şi a trecut la cele veşnice pe 2 noiembrie 1995. La icoana izvorâtoare de mir a Sfântului s-au petrecut nenumărate minuni.
Iată câteva dintre acestea: fetița familiei Arsenadzé s-a vindecat în chip miraculos de cancer după ce părinții ei au cumpărat, în ziua Învierii din anul 2014, o icoană cu Sfântul Gavriil Mărturisitorul. Când icoana a început să izvorască mir, mama a uns-o, iar micuţa s-a vindecat complet.
Un băiețel de 5 ani, mut din naștere, a fost și el martor al minunilor săvârșite de Sfântul Gavriil Mărturisitorul. Micuțul a fost uns pe frunte cu mir izvorât din icoana sfântului și dintr-odată a început să vorbească.
O femeie care se confrunta cu dureri atroce și sângerări la picioare din cauza unui erizipel s-a uns cu mir sfânt și s-a vindecat în mod miraculos, scrie doxologia.ro
O, Sfinte Gavriil, Mărturisitorule al Iviriei, cela ce din fragedă copilărie ai propovăduit norodului prigonit credința lui Dumnezeu, solește și pentru nevrednicii, carii cinstim sfântă pomenirea ta. Prin rugăciunile tale la Scaunul Celui Preaînalt ajută nouă să rămânem neclintiți în toată bună-cinstirea și să umblăm pururea în căile Domnului păzind poruncile Sale.
Sfântă pilda viețuirii tale să ne insufle pururea bărbăția cea duhovnicească și credința cea neamestecată, ca să putem și noi, întru inimă zdrobită și smerită, lupta cea bună să luptăm cu patimile și neputințele noastre.
Negrăită smerenia și pocăința ta în ispite și încercări să ne fie și nouă, netrebnicilor, icoană de curată nevoință pre calea cea strâmtă a mântuirii.
Prin desăvârșită ascultarea ta ne povățuiește a ne pleca mai-marilor noștri, cu dreaptă-socotință, întru Domnul. Prin mulțumitoare răbdarea ta, întărește-ne și pre noi pururea a căuta și a face voia Sa în toate zilele vieții noastre. Întru luminătoare petrecerea ta în acest pământ trecător, luminează și mințile iar inimile noastre le curățește ca să se plinească și în noi, în înfricoșată Ziua Judecății, cuvântul ce zice: Bine, rob bun și credincios, intră întru bucuria Domnului tău. Amin.
În Sâmbăta Morților, sau Moșii de toamnă, există un păcat pe care mulți creștini îl fac fără să știe.
Tradiţia creştină spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.
În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Dincolo de aceste obiceiuri, există și câteva superstiții legate de Sâmbăta Morților. Un mare păcat pe care mulți îl fac în Sâmbăta Morților sau de Moșii de toamnă este legat de vizite. Mai exact, tradiția spune că nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților colindă neîncetat.
Se spune că este foarte periculos să mergi noaptea în ajun și de Moșii de toamnă, atunci când sufletele celor morți se întorc înapoi în morminte așteptând să meargă către cer.
O altă regulă este legată de treburile casnice. De Moșii de toamnă nu se dă cu mătura în casă. Se spune că cine face acest lucru ridică praful în ochii celor morți. Păcat mai este considerat și spălatul rufelor.
Totodată, în Sâmbăta Morților nu este bine să arunci gunoiul. Se spune că acesta ajunge în mâncarea morților. O altă tradiție mai spune că nu e bine să ieși din biserică înainte ca Sfânta Liturghie să ia sfârșit.