Calendar ortodox 20 octombrie 2024. În această zi, se recomandă să spui rugăciunea către Sfântul Gherasim, folositoare pentru vindecare și alungarea durerilor, necazurilor, ispitelor.
Ortodoxe: Sfântul Gherasim din Kefalonia
Greco-catolice: Sf. m. Artemie
Romano-catolice: Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.
Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez, în familia nobililor bizantini Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.
A ales viața monahală încă de tânăr, călugărindu-se în insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos. A stat la Ierusalim 12 ani, timp în care a fost hirotonit diacon și preot, potrivit crestinortodox.ro
A petrecut o vreme în Creta și Zakyntos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia. În ziua de 15 august 1579 îşi dă obştescul sfârşit, iar după câţiva ani este dezgropat, cei care-l cunoscuseră fiind încredinţaţi că trupul său este neputrezit.
Și într-adevăr, corpul intact răspândea bună mireasmă şi a fost aşezat într-o raclă din sticlă şi argint a unei biserici din insula grecească Kefalonia. De atunci şi până în zilele noastre, minunile săvârşite sunt nenumărate.
Sfântul Gherasim are două sărbători de-a lungul anului, 16 august si 20 octombrie. În aceste două zile, racla cu sfintele sale moaşte este purtată pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, trupul său fiind în poziţie verticală, de parcă ar fi viu.
Cei chinuiţi de boli psihice, dar mai ales familiile dreptcredincioase ale acestora au un cult aparte pentru Sfântul Gherasim al Kefaloniei. Acesta şi s-a învrednicit de daruri multe încă din timpul vieţii, cel mai de seamă dintre ele fiind tămăduirea afecțiunilor psihice.
În Braşov, există şi o bisericuţă ortodoxă de lemn, un punct de reper pentru zona Centrului Civic. Construită în stil maramureşean, în urmă cu doar două decenii, biserica din centrul civic, cunoscută drept „Bisericuța de lemn“, adăpostește papucul Sfântului Gherasim de Kefalonia, vindecătorul bolnavilor psihici, la care pot apela inclusiv cei care au depresii.
Papucul Sfântului Gherasim a ajuns la Brașov în urma demersurilor preotului paroh Ciprian Robu, dar şi datorită membrilor comunităţii.
Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai strălucit înaintea oamenilor ca lumină în întuneric, care ai călăuzit poporul spre cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, primeşte de la noi această puţină rugăciune. Vezi, Sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasă. Vezi mulţimea ispitelor care ne învăluiesc neîncetat.
Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, aşa cum te-ai rugat pentru mulţimea credincioşilor care mărturisesc minunile tale. Mare dar ne-a făcut nouă Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaşte. Că ne-am întărit în credinţă auzind că bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecaţi şi că i-ai alungat pe diavoli de la cei îndrăciţi.
O, Sfinte Gherasim, precum ai scăpat insula Kefaloniei de jugul agarenilor şi de multe necazuri, tot aşa ajută-ne şi pe noi. Am căutat uşurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am căutat ajutor de la oameni, dar am rămas nemângâiaţi. La tine venim, Sfinte, nădăjduind că nu ne vei ruşina. Ci ne vei da cele de trebuinţă, arătându-ne care este calea pe care trebuie să mergem.
Ştim că dacă în viaţă alegem după voia noastră cea rea, rămânem lipsiţi de ajutorul dumnezeiesc. Roagă-te pentru noi, Sfinte, să cunoaştem şi să facem voia lui Dumnezeu, ca să ajungem în raiul cel preadulce, în care tu Îl lauzi pe Dumnezeu cu toţi sfinţii şi cu toate puterile cereşti, în vecii vecilor. Amin.