CALENDAR ORTODOX 2014: Marile prorocii ale lui Isaia se refera la intruparea Domnului, la Nasterea Lui din Fecioara Maria, la loan Botezatorul si la multe evenimente din viata Mantuitorului Hristos. Acest Proroc a primit si darul facerii de minuni. Astfel, cand Ierusalimul era asediat de dusmani si era o seceta cumplita, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu si a curs apa de sub Muntele Sion.
Aceasta apa s-a numit Siloam, care inseamna «trimis». Mai tarziu, Domnul avea sa indrepte pasii celui orb din nastere catre aceasta apa, in care sa se scalde si astfel sa-si recapete vederea.
In timpul domniei Regelui Manase, Sfantul Proroc Isaia s-a ridicat impotriva obiceiurilor pagane. Acesta a fost motivul pentru care a fost scos din cetate si taiat in doua cu fierastraul.
Isaia a trait si a prorocit cu sapte sute de ani inaintea venirii Mantuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorita faptului ca a prorocit nasterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile si moartea, si in sfarsit preaslavirea Lui.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari;
– Sfantului Mucenic Hristofor;
– Sfintelor Mucenite Calinica si Achilina;
– Sfintilor Mucenici Epimah si Gordian;
– Sfantului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena.
Calendarul crestin-ortodox pentru anul 2014 a fost elaborat de o comisie speciala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si aprobat de catre acesta din urma, garantandu-se, astfel, corectitudinea datelor oferite.
In anii precedenti, multi crestini de buna credinta au fost indusi in eroare, oferindu-li-se calendare asa-zis „ortodoxe” care contineau numeroase date si informatii liturgice ori tipiconale gresite. De aceea, recomandam achizitionarea calendarelor crestin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor si manastirilor, de la magazinele de obiecte si carti bisericesti ale Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, precum si de la standul mobil, experimental, din centrul municipiului Buzau, intrucat Eparhia noastra nu are un spatiu in zona cu aceasta destinatie.
Biserica Ortodoxa Romana, in conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tiparire si de comercializare a calendarelor ortodoxe si nu a dat niciunei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea si comercializarea acestora.
Citeşte şi:
ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul
CALENDAR ORTODOX. Sarbatoarea Pastelui este momentul in care praznuim „omorarea mortii, sfaramarea iadului si incepatura altei vieti vesnice si saltand il laudam pe Mantuitorul, pe cel unul binecuvantat si preamarit, Dumnezeul parintilor nostri”. Ca acest lucru sa se intample cu adevarat si in noi este nevoie ca sa zicem „fratilor si celor ce ne urasc pe noi si sa iertam toate pentru Inviere si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le”, scrie b365.ro.
CALENDAR ORTODOX. Data Pastelui pe perioada anilor 2014-2030
2014 – 20 aprilie
2015 – 12 aprilie
2016 – 1 mai
2017 – 16 aprilie
2018 – 8 aprilie
2019 – 28 aprilie
2020 – 19 aprilie
2021 – 2 mai
2022 – 24 aprilie
2023 – 16 aprilie
2024 – 5 mai
2025 – 20 aprilie
2026 – 12 aprilie
2027 – 2 mai
2028 – 16 aprilie
2029 – 8 aprilie
2030 – 28 aprilie
CALENDAR ORTODOX 2014. Vezi aici documentul