Sărbători religioase 24 aprilie
Ortodoxe
Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei ; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș ; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin ; Sf. Cuv. Elisabeta
Greco-catolice
Sf. m. Sava Stratilat; Cuv. Elisabeta Taumaturga
Romano-catolice
Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m.; Maria a lui Cleofa și Salomea; Egbert, călug.
Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei, sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 24 aprilie.
Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a născut în jurul anilor 1600 și era fiu de țărani din Transilvania. A intrat în obștea Mănăstirii Putna, călugărindu-se sub numele de Iorest. După moartea mitropolitului Ghenadie al Ardealului, a fost ales întâistătător al bisericii din Transilvania, primind hirotonia ca arhiereu în anul 1641 de la mitropolitul Țării Românești.
Opunându-se prozelitismului calvin, a fost înlăturat din scaunul arhieresc și închis, după numai trei ani de păstorire. În urma eliberării sale, Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a retras la Mănăstirea Putna, unde a și murit în 1678.
După mitropolitul Ilie Iorest, în scaunul mitropolitan de la Alba Iulia a fost ales Simion Ștefan, care este și el pomenit astăzi. Acesta a tipărit Noul Testament de la Alba Iulia cu o prefață a sa și a pus problema unității limbii române.
A urmat mitropolitul Sava Brancovici, care s-a născut în jurul anului 1620, în Ineu. În 1656 a fost ales în scaunul vacant de mitropolit al Transilvaniei, primind hirotonia în Țara Românească, la Târgoviște.
Deși îndelungată, păstoria lui ca mitropolit a fost tulburată de propaganda calvină pe care încercau să o desfășoare printre românii ortodocși principii maghiari calvini. Cu toate acestea, mitropolitul a luptat permanent pentru întărirea credinței ortodoxe. Printre multe alte acțiuni ale sale ce priveau întărirea Bisericii Române în Transilvania, mitropolitul Sava Brancovici a convocat în 1675, un sobor de preoți și protopopi, luând măsuri cu privire la întărirea vieții religios-morale a preoților și credincioșilor români din Transilvania (datoria preoților de a predica și sluji în românește, măsuri privind disciplina, învățarea de către credincioși a Crezului și a poruncilor bisericești).
În urma unui proces la Alba Iulia, mitropolitul Sava Brancovici a fost depus din treapta arhierească în 1680 și aruncat în închisoare. După o perioadă, din rațiuni de ordin politic, pentru a nu ajunge la neînțelegeri cu domnitorul Constantin Brâncoveanu, autoritățile din Transilvania l-au eliberat din închisoare.
Mitropolitul Sava a trecut la cele veșnice în 1683.