Miercuri este pomenirea femeii celei păcătoase, care aflând că Mântuitorul se află în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, de mare preţ, ca să-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu părul capului ei ştergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.
Si văzând ucenicii, s-au maniat si au zis: De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea săracilor.
Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceţi supărare femeii? Caci lucru bun a făcut ea faţa de mine. Caci pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna. Ca ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea.
Adevărat zic vouă: Oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta, în toata lumea, se va spune si ce-a făcut ea, spre pomenirea ei.
Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis: Ce voiţi să-mi daţi si eu Îl voi da in mainile voastre?
Iar ei i-au dat treizeci de arginti.”(MATEI 25,6-15)
Miercurea Mare ne apropie si mai mult de Sfintele Paști, astfel ca Biserica a randuit sa luam aminte in aceasta zi la doua exemple: cel al pacatoasei desfranate, instrainate de Dumnezeu care aducând în aceasta zi, cu mare cainta, smerenie si cu multe lacrimi, mir de mare pret si ungandu-L pe Hristos, devine mironosita si cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deşi apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru treizeci de arginti fariseilor si cărturarilor ce voiau sa-L ucida. Vânzarea facută de Iuda a făcut ca, mai târziu, Sfânta Tradiție a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit, acestea fiind cele doua zile ale săptâmanii in care crestinii trebuie sa posteasca de-a lungul întregului an.
Citeşte şi TRADIŢII DE PAŞTE: Ce trebuie să facă femeile să se mărite mai repede
Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii fac treaba pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Mare.
Miercuri seara – Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.
În anumite zone, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși.
Citeşte şi Horoscop inedit: Ce simbol pascal ţi se potriveşte