Ortodoxe
A treia aflare a cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezătorul
Greco-catolice
A treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul. Ziua Eroilor Neamului
Romano-catolice
Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.;
Maria Magdalena de Pazzi, fc.
Uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a făcut din porunca tetrarhului Irod Antipa care conducea Galileea şi Pereea (4 î.Hr. – 39 d.Hr), fiul regelui Irod cel Mare. Acesta s-a căsătorit cu soţia fratelui său, Irodiada, fapt pentru care a fost aspru mustrat în mod public de către Ioan Botezătorul.
După ce a fost tăiat, capul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a stat multă vreme îngropat într-un loc ascuns. Din acest loc l-a luat Sfânta Mironosiţă Ioana, soţia lui Huza, demnitar al lui Irod, şi l-a îngropat în Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, într-un vas de lut. Aceasta este socotită cea dintâi aflare a sfântului cap al Înaintemergătorului.
Acolo a stat până în vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. Abia în anul 453, episcopul Uranie al Emesei, aflându-l, l-a aşezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Proroc şi Înaintemergător Ioan Botezătorul.
În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Proroc Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap.
Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care „Întâia și a doua Aflare’ pe 24 februarie, în vreme ce a treia e celebrată pe 25 mai.
La 25 mai se serbează a treia Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment care marchează și începutul sărbătorilor de vară. Există o legendă potrivit căreia Sfântul Ioan era un tânăr sărac ademenit de o femeie foarte frumoasă, căruia Dumnezeu îi preschimbase capul cu al unei oi, pentru a-l feri de păcat. Capul tăiat şi lepădat de fecior, a fost descoperit într-o zi de 25 mai. De atunci Biserica serbează Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătorii i se mai spune în calendarul popular şi Ioan Fierbe Piatră, cunoscut ca apărător de rele şi durere. De ziua lui, oamenii nu trebuie să lucreze, pentru a fi feriţi de furtună, fulger, trăsnet şi foc. Se mai spunea că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, descărcând-o în alte părţi, adeseori în livada celui ce-i necinstise sărbătoarea. Cu mare cinste şi fără muncă trebuie celebrat Ioan Fierbe Piatră, altminteri existând risc mare de a apărea cumpene grele în viaţă, multă durere şi boli.