CALENDAR ORTODOX 2019. Despre Sfântul Sisoe se cunoaște faptul că a fost ucenicul Sfântului Anton cel Mare. Despre acesta se știe că a stat în pustiu timp de 72 de ani, în rugăciune și post. Scrierile creștine spun despre acesta că vindeca bolnavii, scoatea duhurile rele și învia morții.
Se spune că un tată s-a dus cu fiul săi bolnav la chilia Sf Sisoe, însă copilul a murit pe drum. Cu multă credință și nădejde, părintele și a lăsat copilul mort în fața bătrânului Sisoe pentru a fi înviat. Când a rostit cuvintele „Ridică-te și du-te afara!”, copilul a înviat și s-a îndreptat spre tatăl său. Sfântul Sisoe a cerut ca această minune să rămână secretă până la moartea sa. Sfântul Sisoe cel mare a murit în anul 429.
CALENDAR ORTODOX 2019. Scurt dialog între un credincios si Sf Sisoe:
Un frate l-a întrebat pe avva Sisoe: „Daca suntem într-o călătorie și călăuza ne rătăcește, trebuie să-i atragem luarea-aminte?”. Bătrânul zice: „Nu”. Fratele întreabă: „Sa-l lăsăm atunci să ne rătăcească?”. Bătrânul zice: „Dar ce să faceți, să luați un ciomag și să-l bateți? Eu am cunoscut câțiva frați care călătoreau sprin pustiut și călăuza lor i-a rătăcit, noaptea. Erau doisprezece și toți știau că s-au rătăcit și fiecare se luptă cu șine, că să nu spună. Când s-a făcut ziua, călăuza și-a dat seamă că au greșit drumul și le-a zis: «Iertati-mă, ne-am ratacit». Toți i-au zis: «Stiam, dar am tacut». El a fost uluit și le-a zis: «Fratii se stăpânesc până la moarte, că să nu vorbeasca». Și L-a slăvit pe Dumnezeu. Bucată de drum pe care o rătăciseră era de douăsprezece mile”.
Troparul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare: „Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.”
CALENDAR ORTODOX 2019. În această zi se mai face pomenirea:
-Sfintei Mucenițe Lucia, fecioară, și a lui Rix, vicarul;
-Sfinților 24 de mucenici care împreună cu Lucia și cu Rix au mărturisit pe Hristos;
-Sfințitului Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;
-Sfinților Arhip și Filimon;
-Sfinților Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim.