Calendar ortodox 21 iulie 2024. Mare sărbătoare după Sf. Ilie, cruce roşie, ce mare profet este sărbătorit duminică

Calendar ortodox 21 iulie. E mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox după Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, cel care a primit și darul viziunilor, și anume, prorocul Ezechiel sau Ezechiel.
Alina Costache
20 iul. 2024, 18:26
Calendar ortodox 21 iulie 2024. Mare sărbătoare după Sf. Ilie, cruce roşie, ce mare profet este sărbătorit duminică

Calendar ortodox 21 iulie. E mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox după Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie. Biserica Ortodoxă îl pomenește pe unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, cel care a primit și darul viziunilor, și anume, prorocul Ezechiel sau Ezechiel.

Teodora Stoica, dezvăluiri emoţionante despre lupta cu cancerul: „Şase luni de şoc”. Ce se întâmplă dacă bea un singur pahar de alcool

Calendar ortodox 21 iulie 2024. Sfântul Proroc Iezechiel este considerat unul dintre cei trei mari profeți, iar acesta a trăit în secolul al VI-lea înainte de Hristos, fiind fiul preotului Buzi din Arira. Atunci când avea doar 25 de ani, Sfântul Proroc Iezechiel a fost luat rob în timpul celei de-a doua invazii a Ierusalimului, iar după 5 ani pe care i-a petrecut în robie, acesta a început să prorocească.

Ortodoxe
Sf. Cuv. Simeon şi Ioan Pustnicul; Sf. Proroc Iezechiel; Sf. Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche

Greco-catolice
Sf. cuv. Simeon şi Ioan

Romano-catolice
Sf. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv.

Începutul previziunilor sale profetice au început atunci când acesta a văzut un nor strălucitor și limbi de foc ce ardeau continuu. Aceste limbi de foc aruncau raze strălucitoare, iar în centrul acestor raze se afla un metal, alături de creaturi ce aveau formă umană însă cu patru fețe. Această previziune l-a făcut pe Sfântul Proroc Iezechiel temător, iar șocul acestuia l-a făcut să cadă la pământ, fiind însă încurajat de Dumnezeu să se ridice.

Rugăciune către Sfântul Ilie. Este tămăduitoare și făcătoare de minuni și se rostește atunci când cei dragi nouă sunt stăpâniți de patimi grele

Din acel moment, Sfântul Proroc Iezechiel a început să slujească ca proroc. Cu toate acestea, în Israel nu se aflau doar creștini, astfel că Sfântul Proroc Iezechiel a fost torturat de poporul ce avea alte credințe. După ce au suportat chinurile, acesta a fost exilat, perioadă în care a avut loc distrugerea Templului și a regatului.

În aceste momente de panică pentru majoritatea locuitorilor, Sfântul Proroc Iezechiel le inspira încredere oamenilor din cetate, fiind astfel desemnat de oameni profetul fidelității divine.

Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Ioan sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 21 iulie.

Originari din Edesa, Siria, Sfinţii Simeon şi Ioan au trăit în vremea împăratului Iustinian (527-565).

Cei doi tineri, Simeon şi Ioan, erau prieteni şi la întoarcerea dintr-un pelerinaj făcut la Ierusalim s-au călugărit, mergând la Mănăstirea Sfântului Gherasim. S-au retras însă după puţin timp în pustie, unde au petrecut în aspre nevoinţe ascetice.

După mulţi ani de nevoinţe, Cuviosul Simeon a primit încredinţare pentru a merge din nou în lume, a plecat la Ierusalim, apoi s-a dus în cetatea Emesei. Acolo a început nebunia sa pentru Hristos, spre folosul multora.

Sfântul Cuvios Simeon s-a rugat să fugă de slava deşartă şi de înălţare, care şi pe îngerii din cer i-a surpat şi i-a pierdut şi toţi să-l aibă ca pe un nebun şi fără minte. Această cerere a lui a fost auzită, pentru că Domnul ascultă rugăciunile robilor Săi adevăraţi şi ia aminte la rugăciunile lor.

„Multe minuni a făcut după aceea acest plăcut al lui Dumnezeu. Gonea diavolii, cele ce aveau să fie le spunea mai înainte, tămăduia toate felurile de boli, izbăvea de năpraznice morţi, pe cei necredincioşi îi aducea la credinţă, iar pe cei păcătoşi îi povăţuia la pocăinţă. Dar oamenii nu puteau să cunoască sfinţenia lui, Dumnezeu acoperindu-l, şi, până la sfârşitul său, au socotit că este nebun şi îndrăcit. El ştia singur că lucrurile cele minunate ale sale, care se făceau cu darul lui Dumnezeu, trebuia să le acopere cu nebunia, care se arăta pe dinafară”. (Vieţile Sfinţilor)

Când a fost descoperită minunea mutării sale din mormânt „toţi oamenii din cetatea Emesei, deşteptându-se ca din somn, au început a-şi aduce aminte şi a-şi spune unul altuia lucrurile cele minunate ale plăcutului lui Dumnezeu, prorociile şi viaţa lui cea mult chinuită”. (Vieţile Sfinţilor)

„Sub chipul cel de nebunie şi de păcătos, îşi ascundea înaintea oamenilor viaţa sa cea înţelepţită de Dumnezeu şi plăcută Lui. Astfel au fost viaţa şi nevoinţele acestui minunat Simeon, care a fost nebun pentru Hristos. El a petrecut ca Lot cel de demult în mijlocul sodomitenilor, care nu s-a întinat de păcatele acelora. Aşa şi el acum, vieţuind în mijlocul lumii, nu s-a vătămat cu patimile cele lumeşti”. (Vieţile Sfinţilor)

Au murit la scurtă vreme unul după celălalt; Sfântul Simeon în cetatea Emesei, iar Sfântul Ioan în pustiul Iordanului.

* Sfinţii Cuvioşi Rafael şi Partenie au fost vieţuitori în obştea monahală de la Mănăstirea Agapia Veche, în judeţul Neamţ.

Canonizarea sfinţilor din judeţul Neamţ, printre care şi a Cuvioşilor Rafael şi Partenie de la Agapia Veche, a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în martie 2008.

Sfântul Cuvios Rafael s-a nevoit în aşezământul monahal de la Agapia Veche, în secolul al XVI-lea, fiind cinstit ca sfânt încă din secolul al XVII-lea.

Sfântul Cuvios Partenie a fost nevoitor în obştea de la Agapia Veche, în secolul al XVII-lea. Sfântul Partenie a vieţuit după modelul pustnicilor: ziua se ruga în singurătate, iar la apusul soarelui gusta puţină pâine şi legume fierte, după care toată noaptea rostea rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea la coşuri. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; www.crestinortodox.ro)

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este singurul cuvânt din lume care se pronunță la fel în toate limbile. Românii îl folosesc destul de des
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Fast food fără ulei. Aripioarele de pui ies senzațional de crocante. Trei rețete de făcut acasă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Peste 40 de Migranți Pierd Viața în Incendiul unei Ambarcațiuni în Haiti
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'