Ortodoxe: Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia; Lunea Sfântului Duh; Lăsatul Secului pentru postul Sfinţilor Petru şi Pavel
Greco-catolice: PREASFÂNTA TREIME. Sf. m. Iulian din Tars
Romano-catolice: Sf. Alois de Gonzaga, călug. **
În a două zi după Duminică Pogorârii Sfântului Duh, în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, potrivit crestinortodox.ro.
Se pare că această denumire a fost dată sub influență catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh.
La sinodul II ecumenic, ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit„.
Sfântul Mucenic Iulian s-a născut într-o familie de nobili, potrivit crestinortodox.ro. A trăit în Tarsul Ciliciei în vremea lui Dioclețian. Sfântul Mucenic Iulian a primit moartea mucenicească la 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an încercând să-l facă să renunţa la credinţa în Hristos.
Aceștia au arestat-o pe mama lui, obligând-o să-și convingă fiul să se lepede de Hristos, dar ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu nădejde și cu bucurie. Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, laolaltă cu mulţi șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare.
Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Iulian au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria, în anul 290. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin