CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, protectorii familiei. Rugăciune pentru readucerea armoniei în casă

CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Ziua aceasta este una de mare însemnătate pentru creştini. Sunt prăznuiţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei care au contribuit la răspândirea religiei creştine. Rugăciunea înălţată către Sfinţii Împăraţi este una puternică şi trebuie rostită de către credincioşi atunci când sunt căsnicii în prag să se destrame, pentru împăcarea soților și readucerea armoniei în familie.
Romania TV
20 mai 2020, 13:18
CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, protectorii familiei. Rugăciune pentru readucerea armoniei în casă

Sărbători religioase 21 mai 2020

Ortodoxe: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Greco-catolice: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Romano-catolice: Înălţarea Domnului; Sfântul preot şi însoţitor martir Cristofor Magallanes; Sfânta Elena, mama împăratului Constantin; Sfântul Episcop Eugen de Mazenod

CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Cine a fost împăratul Constantin şi cum a contribuit la răspândirea creştinismului

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia), scrie crestinortodox.ro. După moartea tatălui său, este proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxenţiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea.

În ziua premergătoare luptei cu Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, pe care scria: In hoc signum vinces (“Prin acest semn vei birui”). Noaptea, în vis, i se descoperă Hristos și-l îndeamnă să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Făcând aceasta, Constantin câştigă acea luptă.

Citeşte şi Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci în această zi mare ca să îţi meargă din plin tot anul

În anul 313, împăratul Constantin dă un decret prin care opreşte prigonirea creștinilor. Astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

În vremea împăratului Constantin s-a ținut primul Sinod Ecumenic, la Niceea în anul 325, la care au participat episcopi din toată lumea creştină. Atunci, a fost combătută erezia lui Arie, care susţinea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, având fire divină, ci este prima creatură a Tatălui şi de aceea El trebuie socotit a fi un simplu om. De asemenea, la acelaşi sinod, cei 318 episcopi au stabilit data în care să se sărbătorească Paştile şi au alcătuit primele articole din Crez.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Cine a fost împărăteasa Elena şi cum a descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus

În anul 326, Elena, împărăteasa Imperiului Roman, ajungea pe pământul Iudeii. Destinaţiile pe care aceasta le îndrăgea cel mai mult erau Ierusalimul şi Locurile Sfinte. Sfânta Elena a fost primul pelerin creştin la Locurile Sfinte. Ea a deschis un drum pe care îl vor urmă generaţiile ce vor veni, de pe ţărmul Mării Galileii, unde Iisus Şi-a adunat ucenicii, până la mormântul lui Lazăr, cel pe care Hristos l-a înviat din morţi. 

Citeşte şi Sfintii Constantin şi Elena: Ce trebuie să faci pe 21 mai pentru a alunga ghinionul. Atenţie la prieteni!

Împărăteasa Elena a pus bazele multora dintre cele mai importante biserici ale creştinătăţii: Biserica Naşterii Mântuitorului din Betleem, Biserica „Pater Noster“ de pe Muntele Măslinilor, de unde Iisus Hristos ne-a învăţat cum să ne rugăm rostind rugăciunea „Tatăl Nostru“. Ea a restabilit Ierusalimul drept cel mai sfânt dintre oraşe. Cea mai preţioasă descoperire a împărătesei Elena a fost Biserica Sfântului Mormânt.

Sfânta Elena era vestită pentru inteligenţa, delicateţea şi frumuseţea ei. În anul 272 d.Hr., se îndrăgosteşte de un ofiţer din garda romană, căruia îi naşte un fiu: pe Constantin, cel care avea să devină cel mai puternic om din lume, primul împărat creştin.

În timpul persecuţiilor creştine, Elena primea învăţătura creştină: despre epistolele Sfântului Apostol Pavel, despre Evanghelii. Astfel, în ea a început să prindă rădăcini convingerea că Dumnezeu L-a dat pe Unicul Său Fiu pentru lume, pentru ca El să moară şi să mântuiască omenirea. Pentru a-i recunoaşte şi a se face cunoscută celorlalţi creştini, ea purta monograma lui Hristos. 

Împărăteasa Elena este cea care a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Potrivit tradiției, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a fi identificată crucea pe care a fost răstignit Hristos, cele trei cruci au fost atinse de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înălțat-o în față mulțimii, iar ziua de 14 septembrie a devenit sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin.

Datorită demersului ei de a căuta Crucea Mântuitorului, Sfânta Elena este și ocrotitoarea arheologilor. Numele ei se traduce „făclie”, „torța”, „strălucirea soarelui”.

Citeşte şi SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. Ce să nu faci sub nicio formă pe 21 mai. Atenţie şi la animalele de companie

Părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena se află şi la Catedrala patriarhală din București. Au fost dăruite în anul 2002 de către delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru. Sfintele moaște au fost aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o copie după icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, care se păstrează în mănăstirea cipriotă.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI 2020. Rugăciune către Sfinții Împărați Constantin și Elena, grabnic ajutători ai celor aflaţi în nevoi

Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maică Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutăți. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru această cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-va să nu încetați a ne ajuta nouă, neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la Preacurată Lui Maică și Pururea Fecioara Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte