Calendar ortodox 22 februarie 2025. În această zi, este bine să rosteşti rugăciunea adresată Sfinților Mucenici din Evghenia pentru ca tu sau o persoană dragă căzută sub jugul patimilor să fiţi izbăviţi de acestea.
Ortodoxe: Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia
Greco-catolice: Aflarea moaștelor m. din Eughenion
Romano-catolice: CATEDRA SF. APOSTOL PETRU, Sf. Margareta din Cortona, călug.
În urmă cu sute de ani, pe teritoriul Evgheniei, au fost descoperite mai multe moaște de mucenici, ucişi în vremea prigoanei creştinilor de către împăraţi romani păgâni. Însă, ele au fost descoperite în chip minunat în vremea arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V).
Trupurile multor creştini ucişi au rămas neîngropate, fiind sfâşiate de fiare. Alți martiri erau luați în taină de credincioși și înmormântați cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini.
Între aceste moaște se găseau și cele ale lui Andronic și ale Iuniei, care au fost descoperite în urma unei arătări Dumnezeieşti a unui cleric, scrie crestinortdox.ro. Numele celorlalți mucenici ai lui Hristos cărora le aparțineau acele sfinte moaște nu au fost aflate niciodată. Împăratul bizantin Andronic al II-lea a ridicat o biserică în locul în care au fost descoperite moaștele Sfântului Apostol Andronic.
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Izbăveşte-mă, Fecioară Maică, de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; şi cu liniştea ta potoleşte valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin
În fiecare an, în ziua de sâmbăta de dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecați (Lăsata secului de carne), creștinii ortodocși își pomenesc morții.
Moșii de iarna sau Sâmbăta morților vor fi anul acesta la data de 22 februarie 2025. În aceasta zi, în Biserica se pomenesc persoanele care au murit pe neașteptate și fară pregătirea sau fără pocăința necesară.
Pentru acestea, în Sâmbăta morţilor Biserica face mijlocire ca să se bucure de fericirea veșnică.
Se zice că sufletele morților vin în aceasta zi pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătita pentru ca spiritele să îi ocolească. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin dou lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă pentru a le încălzi sufletele.