Calendar ortodox 23 iulie 2023. Mare sărbătoare: Aducerea moaştelor Sfântului Foca. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi ca să nu atragi necazurile

Anual, pe 23 iulie, sărbătorim Aducerea moaştelor Sfântului Mucenic Foca. În această zi, sunt interzise anumite activităţi gospodăreşti: nu se coace, nu se toarce, nu se dă foc din casă şi nici nu ai voie să mergi la scăldat.
Alina Costache
22 iul. 2023, 16:37
Calendar ortodox 23 iulie 2023. Mare sărbătoare: Aducerea moaştelor Sfântului Foca. Ce să nu faci cu niciun chip în această zi ca să nu atragi necazurile

Sărbători religioase 23 iulie 2023

Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sfântului Foca

Greco-catolice: Aducerea moaștelor în Constantinopol a Sf. m. Foca; Sf. pf. Ezechiel; [Sf. Brigitta, patroana Europei]

Romano-catolice: SS. BRIGITTA, călug., patroană a Europei; Ezechiel, profet

Calendar ortodox 23 iulie 2023. Aducerea moaştelor Sfântului Foca, semnificaţia sărbătorii

Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope, în timpul împăratului Traian, potrivit crestinortodox.ro. Aflând dregătorul cetății că Sfântul este creştin, a trimis soldaţi să îl ucidă. Văzându-i, Foca a înţeles că i s-a apropiat sfârșitul. Însă, în primă fază, acesta nu a recunoscut că el ar fi Sfântul, ci i-a îndemnat pe ostaşi să rămână la el acasă, să mănânce, să bea, să se veselească şi să se odihnească, urmând ca a doua zi el însuşi să-i ducă la Sfântul Foca. Soldaţii au consimţit.

În acea noapte, mucenicul n-a dormit deloc, s-a dus în grădină, a mângâiat pentru ultima dată florile și-a săpat apoi mormântul, a împărțit haine și mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineață când ostașii l-au întrebat unde este Foca, le-a recunoscut că el este. Cutremuraţi, aceștia s-au văzut nevoiţi să împlinească porunca dregătorului.

Citeste si Un preot din Vaslui a „căzut în patima păcănelelor” şi este dator vândut la enoriaşi şi cămătari. Bunica dascălului bisericii a murit aşteptând cei 21.000 de lei împrumutaţi

Sfântul Foca este cinstit în fiecare an, pe 22 septembrie. Pe 23 iulie, Biserica Ortodoxă pomeneşte mutarea moaștelor Sfântului Focă din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, în anul 403.

În această zi nu se coace, nu se toarce, nu se dă foc din casă şi este interdicţie la scăldat.

Calendar ortodox 23 iulie 2023. Rugăciune pentru luminarea minţii şi pentru uşurarea sufletului de necazuri

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Foca, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Dorind să laud astăzi Dumnezeiasca ta pomenire, luminează-mi sufletul cu Razele cele Luminătoare ale Duhului, păstorule şi mucenice mărite al Dumnezeului nostru, Cel Ce toate le ţine.

Luminat te-ai îmbogăţit cu Dumnezeiasca laudă a mucenicilor, încuviinţându-te cu frumuseţile păstoriei şi cu sângele sfinţitei nevoinţe roşindu-ţi podoaba ta, de Dumnezeu fericite. Întărindu-ţi cugetul cu nădejdea celor mai bune, Preaînţelepte Mucenice Foca, pe cel ce era tare întru răutate l-ai slăbit de tot şi ai alergat către ceruri, purtător de biruinţă preaales. Dezlegatu-s-a blestemul strămoşilor, Preacurată, că ai născut pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci, născându-Se Prunc Tânăr şi înnoind cu adevărat toată firea omenească. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei)

Citeste si Un preot din Iași își crește cei nouă copii ca pe vremuri, după valorile tradiționale, şi aşteaptă cu braţele deschise şi alţi moştenitori, dacă va fi voia Domnului

Sfântul Foca, conform percepţiei populare, face parte din triada “Ilie, Pălie şi Foca”, altfel chiar de temut pentru tineri şi bătrâni, deopotrivă. Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor.

În această zi se culege de obicei sovârvul. Denumiri populare: trifoişte, busuioc de pădure, mageran sălbatic, busuiocul feciorilor. Gospodinele îl folosesc la boitul sau vopsitul lâneturilor şi firelor de cânepă; ele au credinţa că dacă îl culeg în ziua de Foca, roşul căpătat din sovârf va fi roş ca focul.

Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate, însă și a celor care muncesc cu focul, ca în această zi să nu se lucreze până la prânz şi „să se ţină ca apărare de foc” în special „de cei care lucrează cu petrolul”.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să aibă acest document. Scrie în Codul Civil
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Viața la bloc. Gestul care îi scandalizează pe vecini. Legea nu-i iartă pe făptași
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Explicația surprinzătoare a clujencei care și-a închiriat apartamentul cu 8.000 de euro, pe durata festivalului UNTOLD: „Am scris un zero în plus”
Capital.ro
Devine interzis în toate țările. UE a dat ordin. Românii nu vor mai avea dreptul să cumpere
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Curtea Supremă a SUA respinge încercarea statului Missouri de a opri sentința lui Trump
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!