Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Sfântul Grigorie Teologul. Rugăciune pentru ajutor la examene şi luminarea minţii pentru luarea celor mai bune decizii

25 ianuarie este sărbătoare cu cruce neagră. Este ziua în care credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul). În această zi, este bine să rosteşti rugăciunea pentru ajutor la examene şi pentru luminarea minţii, în scopul luării celor mai bune decizii.
Alina Costache
24 ian. 2022, 16:56
Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Sfântul Grigorie Teologul. Rugăciune pentru ajutor la examene şi luminarea minţii pentru luarea celor mai bune decizii
Sfântul Grigorie Teologul. FOTO: parohiacopou.ro

Sărbători religioase 25 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul)

Greco-catolice: Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. ep. m. Bretanion din Tomis.

Romano-catolice: CONVERTIREA SF. PAUL, ap. Sf. Bretanion, ep. de Tomis

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Grigorie de Nazianz

Sfântul Grigorie de Nazianz s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în vecinătatea cetății Nazianz, scrie crestinortodox.ro. Tatăl său este convertit la creștinism de soția sa și ajunge episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie îşi urmează studiile la Atena, unde stă timp de 10 ani. În timpul studiilor se împrietenește cu Sfântul Vasile cel Mare.

În jurul anului 357, părăsește Atena și revine acasă. Primește taina Sfântului Botez și invitația Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înfiinţase pe malul râului Iris în Pont. În timpul șederii sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei. Se reîntoarce acasă pentru a-l sprijini pe tatăl său în activitatea sa pastorală. Tatăl său îl hirotoneşte preot împotriva voinței sale.

După hirotonire, se retrage în singurătate şi scrie „Apologeticus“, o lucrare în care dezvăluie greutățile preoției și motivele pentru care nu şi-a dorit-o. Revine la tatăl său pentru a-l ajuta să readucă pacea în comunitatea tulburată de semiarieni.

După moartea tatălui său, în 374, preia scaunul episcopal de Nazianz, însă nu pentru multă vreme, deoarece se retrage la Seleucia în Isauria, dedicându-se vieții contemplative. În anul 379, un grup de credincioși îi cere să vină la Constantinopol pentru a reorganiza Biserica de aici, persecutată și distrusă de arieni.

În anul 380, împăratul Teodosie l-a ales episcop de Constantinopol, însă este contestat şi se retrage în Capadocia, la Nazianz. În anul 383 se retrage în Arianz şi îşi petrece ultimii ani în meditație. A trecut la cele veșnice în 389-390.

Citeste si Părintele Damaschin face adevărate minuni: Are în grijă 10 mii de copii și cheltuie 600.000 de euro, de trei ori pe an, pentru ei. Ratele la bancă pe lună sunt de rândul zecilor de mii de euro!

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Rugăciunea către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul pentru ajutor la examene şi luminarea minţii

Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea.

Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit.

Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat.

Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat.

Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.

Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Citeste si Povestea tulburătoare a crucii pe care părintele Constantin Necula o poartă pe piept: „Avem datoria de a face din toate Anele şi Anuţele un altar, altfel pierim”

Spynews
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Data la care se vor afișa primele rezultate
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
Capital.ro
Lege nouă în România pentru șoferi: Nu mai există alt drum decât la închisoare
Playtech.ro
Loredana Groza, gafă de INFARCT după moartea lui Alain Delon. S-a făcut de râs, imaginea NU mai poate fi ștearsă
DailyBusiness
Cum poți să faci bani mult mai EFICIENT decât metoda tradițională. În 12 luni ai strânge o sumă frumușică
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Cât de schimbat este Philipp Plein de când Andreea Sasu l-a făcut tată. Este prima dată când face asta public cu unul dintre copii / FOTO
Spynews
Puya, show incendiar în deschiderea concertului lui 50 Cent din București. Publicul a cântat alături de el | VIDEO
Evz.ro
Trei zodii care înșală cel mai des. Fugi cât poți de ele
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Superluna albastră poate fi observată pe cerul României pe parcursul acestei zile
Capital.ro
Se dau 5.000 euro de persoană. Noi vouchere în România. Valabil de azi, ora 10:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! TRUPELE SUNT LA GRANIȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...