Calendar ortodox 25 martie 2024. Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I, 26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.
Calendar ortodox 25 martie 2024. Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata, dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Aceasta sarbatoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea. Incepand cu secolul al IX-lea, sarbatoarea a inceput sa fie praznuita pe 25 martie in toata lumea catolica.
Calendar ortodox 25 martie 2024. La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu sarbatoarea Nasterii Domnului, pe care ei o celebreaza la 6 ianuarie.
Intruparea Domnului nu se petrece fara acordul Fecioarei Maria. Dupa cuvintele rostite de Fecioara Maria – Fie mie dupa cuvantul tau! – Lc. 1, 38, Fiul lui Dumnezeu se pogoara in pantecele ei prin Duhul Sfant pentru a Se inomeni. Astfel, Buna Vestire devine temeiul tuturor praznicelor, intrucat toate celelalte momente importante ale iconomiei mantuirii serbate in cadrul anului bisericesc deriva din ea.
Citește și Calendar ortodox 24 martie 2024. Rugăciunea care se spune în această zi e pentru iertarea păcatelor
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei sarbatori, ca Buna Vestire este si o sarbatoare imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos: Troparul sarbatorii Bunei Vestiri ne spune ca „astazi este inceputul mantuirii noastre […]. Fiul lui Dumnezeu (Cel vesnic) Fiu Fecioarei Se face […]”. Aceasta inseamna ca Cel ce Se naste vesnic din Tatal, fara mama, in ceruri, Se zamisleste si Se naste din mama, fara tata, pe pamant. Deci, aceasta ne arata ca sarbatoarea de astazi, desi se numeste Buna Vestire a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, este si o sarbatoare imparateasca a Mantuitorului Iisus Hristos, pentru ca este sarbatoarea Intruparii sau zamislirii Lui ca om, din Fecioara Maria. Acest adevar il arata si otpustul sau apolisul slujbei sarbatorii de astazi: „Cel ce a binevoit a Se intrupa pentru mantuirea noastra, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi, ca un bun si de oameni iubitor”.
Deci, Cel ce a binevoit a Se intrupa pentru a noastra mantuire, Hristos, Adevaratul nostru Dumnezeu, este sarbatorit in primul rand. Dar intrucat Intruparea Lui se face din Fecioara Maria, cinstim deodata cu Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si Fiul Fecioarei, si pe Maica Sa, Pururea Fecioara Maria.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.
Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.
Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă.
Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!”.