Ortodoxe: Sfântul Profirie; Lăsata secului de
Greco-catolice: Sf. ep. Porfirie al Gazei. Harți
Romano-catolice: Sf. Alexandru, ep.
Sfântul Porfirie s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. La vârsta de 25 de ani decide să se retragă în pustia Egiptului şi să se călugărească, scrie crestinortodox.ro. Timp de cinci ani, vieţuieşte la o mănăstire din Egipt, apoi pleacă la Ierusalim. Este hirotonit preot și i se încredinţează spre pază cinstitul lemn al Crucii lui Hristos. La scurtă vreme, Sfântului i se înfăţişează Dumnezeu care îi dezvăluie că va ajunge episcop în cetatea păgână Gaza. Este singurul care reuşeşte să înlăture păgânismul din această cetate.
Păgânii din Gaza auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor au pus în drumul lui spini, gunoaie, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l împiedica să ajungă la ei. Sfântul, însă, nici nu s-a întors din drum, nici nu s-a supărat pe cei ce-i puneau piedici, ci a decis să-i convingă de existenţa lui Hristos săvârşind multe minuni.
Citeste si Rețetă de chiftele mănăstirești de post. Ai nevoie de doar câteva legume și un sos
Sfântul Porfire distruge cele opt temple idoleşti din Gaza, iar în locul unuia dintre altarele ridicate în cinstea zeilor construieşte o biserică. A trecut la cele veșnice în anul 420.
O, preabunule Părinte Porfirie, cel ce cerți duhurile necurate și dărâmi idolii acestei lumi răzvrătite, noi, smeriții și păcătoșii robii tăi, alergăm la al tău sprijin și la al tău ajutor și cu credință te rugăm: depărtează de la noi toată lucrarea viclenilor demoni și ne mântuiește de dânșii cu rugăciunile tale.
Depărtează de la noi toată moleșeala trupului și adormirea sufletului. Îndreptează-ne pe noi pe căi drepte, ca să păzim poruncile ce ni s-au dat nouă și să mărturisim credința dreaptă și adevărată, precum tu însuți ai făcut-o.
Precum pe femeia manihee rău ai pedepsit-o, trimite toate duhurile necurate în locuri pustii, departe de oameni și de viețuitoarele lui Dumnezeu. Adu-ți aminte, Sfinte, de cei ce te cinstesc cu dragoste și de toți dreptslăvitorii creștini și cere de la Mântuitorul Hristos mare milă pentru sufletele noastre. Amin.
26 februarie este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”. Este Lăsata secului.
În această zi, rudele sunt invitate la masă, iar ele nu trebuie să vină cu mâna goală. Aceştia trebuie să aducă lactate, colaci și vin.
De Lăsata Secului, gospodinele nu trebuie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage bolile. În Ardeal, ele trebuie să spele bine vasele în care au gătit și mâncat „alimente de dulce, astfel încât preparatele care se vor găti în acele vase în post să nu fie „spurcate”.
La finalul zilei, creștinii-ortodocşi luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori. De fiecare dată, aceştia trebuiau să aibă ochii închişi şi boabe în gură. După ce ieșeau de trei ori afară, aruncau boabele la păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.