Calendar ortodox 26 martie 2025. Sărbătoare mare după Bunavestire. Un sfânt al cărui nume este purtat de mulţi români este prăznuit şi în Postul Paştelui

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria; el este cel care a vestit „taina cea din veac ascunsă”, este vestitorul Întrupării Fiului Lui Dumnezeu.
Filip Stan
25 mart. 2025, 12:35
Calendar ortodox 26 martie 2025. Sărbătoare mare după Bunavestire. Un sfânt al cărui nume este purtat de mulţi români este prăznuit şi în Postul Paştelui

Calendar ortodox 26 martie 2025. Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului Lui Dumnezeu. El s-a înfăţişat şi preotului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. Gavriil este, mai presus de orice altceva, trâmbiţa ce aduce veştile cele bune ale Lui Dumnezeu.

Potrivit Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cum că vor naşte o fată, pe Maica Domnului. Se mai spune că Arhanghelul Gavriil l-a însoţit pe Profetul Moise în pustie, atunci când a scris Cartea Facerii. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel mai de seamă înger dintre toate cetele îngereşti, el stând totdeauna lângă Tronul Lui Dumnezeu şi ducând omului cele mai importante veşti dumnezeieşti. În icoane este zugravit purtând o floare de crin în mână.
Ortodoxe
Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima; Sfinţii 26 de Mc. din Goţia

Greco-catolice
Serbarea Sf. Arhanghel Gavril

Romano-catolice
Sf. Emanuel, m.

Calendar ortodox 26 martie 2025. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte în 26 martie, a doua zi după sărbătoarea Bunei Vestiri, Soborul Arhanghelului Gavriil.

„A doua zi după Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, Biserica de demult, prin tipicul Ierusalimului şi prin rânduiala marelui locaş al Sfântului Sava, a hotărât a sărbători Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil cu cântări de laudă, cinstind pe bunul vestitor de bucurie”. (Vieţile Sfinţilor)

Alimentele menționate în Biblie care sunt recomandate în Postul Paștelui. Le poți încerca și tu

Sfânta Scriptură spune că între îngerii care sunt mai aproape de dumnezeiasca şi neapropiata slavă şi stau înaintea lui Dumnezeu se află mai marii voievozi îngereşti, adică ceata Sfinţilor Arhangheli. Sfântul Ioan Evanghelistul îi pomeneşte pe aceşti şapte îngeri în cartea Apocalipsei, zicând: „Har vouă şi pace de la Cel ce este şi Cel ce era şi Cel ce vine şi de la cele şapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui”. (Apocalipsa; 1, 4)

„Deci, dintre cele şapte, unul este Sfântul Gavriil, care este al doilea după Sfântul Mihail. Căci astfel se numără după nume: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil şi Varahil. Iar de va zice cineva: ‘De ce n-a trimis Dumnezeu la Preacurata Fecioară pe cel dintâi dintre îngeri, pe Mihail, ci pe Gavriil, care este după dânsul?’, acela să ştie că toţi cei şapte sfinţi îngeri mai înalţi cu cinstea sunt între dânşii asemenea”.

Fiecare dintre aceşti sfinţi îngeri are slujba sa deosebită. „Astfel, Mihail este biruitorul vrăjmaşilor; Gavriil, vestitor al dumnezeieştilor taine; Rafail, tămăduitor al neputinţelor omeneşti; Uriil este rază a focului dumnezeiesc şi luminător al celor întunecaţi; Selatiil este rugător, pentru că rugându-se totdeauna lui Dumnezeu, îndeamnă pe oameni la rugăciune; Gudiil este slăvitor al lui Dumnezeu şi îşi are slujba de a întări pe oamenii care se ostenesc la orice lucru pentru slava lui Dumnezeu şi a le mijloci răsplătire, iar Varahil este dătător de binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocitor al dumnezeieştilor faceri de bine”. (Vieţile Sfinţilor)

Cum va fi vremea de Paşte. Prognoza emisă de ANM anunţă ploi în toată ţara

Potrivit tradiţiei Bisericii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învăţat pe Moise în pustiul Egiptului să scrie Cartea Facerii. Tot acesta i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naşte pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria.

Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit şi la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

* Sfântul Mucenic Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima, au suferit moarte martirică în timpul persecuţiei împăratului roman Diocleţian, în cetatea Singidunum (azi Belgrad). Martiriul celor doi sfinţi a avut loc în timpul celei mai vehemente prigoane declanşate împotriva creştinilor, în perioada anilor 303-304.

* Sfinţii 26 de mucenici au pătimit în Goţia, din care doi au fost preoţi: Vatus şi Virca, cu acesta din urmă au pătimit şi doi fii şi trei fiice ale sale; apoi unul, Aprilla, a fost monah; unsprezece au fost mireni: Avip, Agna, Riax, Igatrax, Iscoos, Sila, Sighita, Suiril, Seimvla, Terma, Filga; şi şapte femei: Ana, Alla, Varis, Moico, Mamica, Birgo şi Animais.

Aceşti sfinţi au trăit pe vremea lui Iungurih, împăratul goţilor şi a lui Graţian, împăratul romanilor şi au primit cununa muceniciei prin foc, pentru Hristos, atunci când Iungurih a dat poruncă să se dea foc bisericii în care se găseau adunaţi la rugăciune. Tot atunci s-a mai întâmplat să ardă şi un om oarecare, al cărui nume nu s-a păstrat, care aducea prinosul lui la altar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Marian Golea anunță semnul bântuit de Steaua morţii. Cine are un an dificil, cumpănă mare în iunie, potrivit zodiacului chinezesc
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Tragedie în Vinerea Mare. Marele fotbalist a pierdut lupta cu cancerul
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI