Calendar ortodox 26 martie 2025. Sărbătoare mare după Bunavestire. Un sfânt al cărui nume este purtat de mulţi români este prăznuit şi în Postul Paştelui

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria; el este cel care a vestit „taina cea din veac ascunsă”, este vestitorul Întrupării Fiului Lui Dumnezeu.
Filip Stan
25 mart. 2025, 12:35
Calendar ortodox 26 martie 2025. Sărbătoare mare după Bunavestire. Un sfânt al cărui nume este purtat de mulţi români este prăznuit şi în Postul Paştelui

Calendar ortodox 26 martie 2025. Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului Lui Dumnezeu. El s-a înfăţişat şi preotului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. Gavriil este, mai presus de orice altceva, trâmbiţa ce aduce veştile cele bune ale Lui Dumnezeu.

Potrivit Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cum că vor naşte o fată, pe Maica Domnului. Se mai spune că Arhanghelul Gavriil l-a însoţit pe Profetul Moise în pustie, atunci când a scris Cartea Facerii. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel mai de seamă înger dintre toate cetele îngereşti, el stând totdeauna lângă Tronul Lui Dumnezeu şi ducând omului cele mai importante veşti dumnezeieşti. În icoane este zugravit purtând o floare de crin în mână.
Ortodoxe
Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima; Sfinţii 26 de Mc. din Goţia

Greco-catolice
Serbarea Sf. Arhanghel Gavril

Romano-catolice
Sf. Emanuel, m.

Calendar ortodox 26 martie 2025. Biserica Ortodoxă sărbătoreşte în 26 martie, a doua zi după sărbătoarea Bunei Vestiri, Soborul Arhanghelului Gavriil.

„A doua zi după Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, Biserica de demult, prin tipicul Ierusalimului şi prin rânduiala marelui locaş al Sfântului Sava, a hotărât a sărbători Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil cu cântări de laudă, cinstind pe bunul vestitor de bucurie”. (Vieţile Sfinţilor)

Alimentele menționate în Biblie care sunt recomandate în Postul Paștelui. Le poți încerca și tu

Sfânta Scriptură spune că între îngerii care sunt mai aproape de dumnezeiasca şi neapropiata slavă şi stau înaintea lui Dumnezeu se află mai marii voievozi îngereşti, adică ceata Sfinţilor Arhangheli. Sfântul Ioan Evanghelistul îi pomeneşte pe aceşti şapte îngeri în cartea Apocalipsei, zicând: „Har vouă şi pace de la Cel ce este şi Cel ce era şi Cel ce vine şi de la cele şapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui”. (Apocalipsa; 1, 4)

„Deci, dintre cele şapte, unul este Sfântul Gavriil, care este al doilea după Sfântul Mihail. Căci astfel se numără după nume: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Selatiil, Gudiil şi Varahil. Iar de va zice cineva: ‘De ce n-a trimis Dumnezeu la Preacurata Fecioară pe cel dintâi dintre îngeri, pe Mihail, ci pe Gavriil, care este după dânsul?’, acela să ştie că toţi cei şapte sfinţi îngeri mai înalţi cu cinstea sunt între dânşii asemenea”.

Fiecare dintre aceşti sfinţi îngeri are slujba sa deosebită. „Astfel, Mihail este biruitorul vrăjmaşilor; Gavriil, vestitor al dumnezeieştilor taine; Rafail, tămăduitor al neputinţelor omeneşti; Uriil este rază a focului dumnezeiesc şi luminător al celor întunecaţi; Selatiil este rugător, pentru că rugându-se totdeauna lui Dumnezeu, îndeamnă pe oameni la rugăciune; Gudiil este slăvitor al lui Dumnezeu şi îşi are slujba de a întări pe oamenii care se ostenesc la orice lucru pentru slava lui Dumnezeu şi a le mijloci răsplătire, iar Varahil este dătător de binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocitor al dumnezeieştilor faceri de bine”. (Vieţile Sfinţilor)

Cum va fi vremea de Paşte. Prognoza emisă de ANM anunţă ploi în toată ţara

Potrivit tradiţiei Bisericii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învăţat pe Moise în pustiul Egiptului să scrie Cartea Facerii. Tot acesta i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naşte pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria.

Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit şi la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

* Sfântul Mucenic Montanus, preotul, şi soţia sa, Maxima, au suferit moarte martirică în timpul persecuţiei împăratului roman Diocleţian, în cetatea Singidunum (azi Belgrad). Martiriul celor doi sfinţi a avut loc în timpul celei mai vehemente prigoane declanşate împotriva creştinilor, în perioada anilor 303-304.

* Sfinţii 26 de mucenici au pătimit în Goţia, din care doi au fost preoţi: Vatus şi Virca, cu acesta din urmă au pătimit şi doi fii şi trei fiice ale sale; apoi unul, Aprilla, a fost monah; unsprezece au fost mireni: Avip, Agna, Riax, Igatrax, Iscoos, Sila, Sighita, Suiril, Seimvla, Terma, Filga; şi şapte femei: Ana, Alla, Varis, Moico, Mamica, Birgo şi Animais.

Aceşti sfinţi au trăit pe vremea lui Iungurih, împăratul goţilor şi a lui Graţian, împăratul romanilor şi au primit cununa muceniciei prin foc, pentru Hristos, atunci când Iungurih a dat poruncă să se dea foc bisericii în care se găseau adunaţi la rugăciune. Tot atunci s-a mai întâmplat să ardă şi un om oarecare, al cărui nume nu s-a păstrat, care aducea prinosul lui la altar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul