Ortodoxe: Sfântul Mucenic Pantelimon
Greco-catolice: Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată
Romano-catolice: Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m., PP
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia, potrivit crestinortodox.ro. A fost botezat cu numele de Pantoleon, care se traduce prin „cel în toate puternic ca un leu„. Acesta era un nume păgân, căci tatăl lui se închina zeilor. Mama lui era, însă, creștină. Aceasta moare la câţiva ani de la nașterea lui Pantoleon.
Sfântul află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce învie un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, Pantoleon cere să fie botezat. După botez, îşi ia numele Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv„.
După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Refuză, însă, motiv pentru care i se taie capul. Dar în loc de sânge, din trupul lui curge lapte.
Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele sau.
Moaștele Sfântului Pantelimon se află în mai multe lăcașuri de cult: în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia și în mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poștă (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24).
Sfinte mare mucenice și tămăduitorule Pantelimoane, ție îți vărsăm durerile noastre de multe feluri și tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne ești mijlocitor, auzind suspinuri înăbușite în noapte, în zi, pe pat de suferință, în călătorii, fii celor ce se roagă ție, după nevoile fiecăruia:
Celor neliniștiți, liniștitor, celor asupriți, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiți în păcate, scutitor, rătăciților îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soților întăritor în căsnicie, celor porniți cu răutate, îmblânzitor, și ne întărește în fața necazurilor, căci suntem slabi și istoviți, sfinte. Și astfel, cu puterea ta, descătușați de amărăciunile noastre, să petrecem în mulțumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!