Calendar ortodox 27 iulie 2024. Se spune că rugăciunea adresată Sfântului Pantelimon, rostită cu credință, aduce vindecare rapidă.
Ortodoxe: Sfântul Mucenic Pantelimon
Greco-catolice: Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată
Romano-catolice: Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m., PP
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. Din dorința tatălui său, un adorator al păgânismului, micuțul a fost botezat cu numele Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”. Mama sa, creștină, a murit când Pantoleon era încă mic.
Pantoleon a aflat de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce a reușit să învie un copil mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, a cerut să fie botezat. După botez, și-a schimbat numele în Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.
În urma vindecării unui orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința sa creștină. Refuzul i-a adus decapitarea. Se spune că, în loc de sânge, din trupul său a curs lapte, potrivit crestinortodox.ro
De la moartea sa în anul 303, Sfântul Pantelimon a fost venerat ca ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Numeroase spitale și așezăminte îi poartă numele.
Moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc în mai multe lăcașuri de cult, inclusiv în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oașa din Alba Iulia, precum și în numeroase biserici din București, cum ar fi Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Sfântul Dumitru Poștă, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie și Biserica Sfântul Pantelimon.
Sfinte mare mucenice și tămăduitorule Pantelimoane, ție îți vărsăm durerile noastre de multe feluri și tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne ești mijlocitor, auzind suspinuri înăbușite în noapte, în zi, pe pat de suferință, în călătorii, fii celor ce se roagă ție, după nevoile fiecăruia:
Celor neliniștiți, liniștitor, celor asupriți, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiți în păcate, scutitor, rătăciților îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soților întăritor în căsnicie, celor porniți cu răutate, îmblânzitor, și ne întărește în fața necazurilor, căci suntem slabi și istoviți, sfinte. Și astfel, cu puterea ta, descătușați de amărăciunile noastre, să petrecem în mulțumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!