Ortodoxe: Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov
Greco-catolice: Sf. m. Nestor.
Romano-catolice: Sf. Evarist, pp. m.
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria), scrie crestinortodox.ro. Iubind viață ascetică, s-a retras într-o peșteră. Înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră ca şi cum s-ar fi aşezat într-un sicriu. În timp, trupul i-a fost acoperit în timp de apele răului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o tânără cuprinsă de un duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-a spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui„. Părinții au mers la locul indicat în vis și au găsit trupul neputrezit al sfântului între două pietre.
Moaștele Cuviosului Dimitrie au fost duse și așezate în biserica din Basarabi. Un domnitor al Țării Românești a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în București. Însă delegația nu a reușit să intre în acest oraș, deoarece caii au refuzat să înainteze. În această situație, membrii delegației au hotărât să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie.
La sorți a căzut drumul spre Basarabi, și astfel, moaștele au fost reașezate în biserica din Basarabi. Au stat în această biserica până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. Însă, la rugămintea unui negustor de origine macedoromână și a mitropolitului Grigorie II al Țării Românești le-a dăruit poporului român. Moaștele au fot așezate în actuala catedrala patriarhală din București.
Racla cu moaștele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului de mai multe ori. Astfel, în 1815, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, în speranța opririi epidemiei de holeră și în 1827 pentru ploaie.
Aparatorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie! Aliluia