Ortodoxe: Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru
Greco-catolice: Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian
Romano-catolice: Ss. Petru Chanel, pr. m. *; Valeria, m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr. *
Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Apostol Iason a fost Episcop al orașului Tars, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost Episcop în Iconium. Ambii au predicat cuvântul Evangheliei în Insula Corfu, unde au ridicat o biserica în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan.
Aflând de activitatea lor misionară, regele insulei i-a trimis în închisoare alături de șapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învățătura lui Hristos și i-au adus la dreapta credință. Auzind despre schimbarea tâlharilor, regele a poruncit ca aceștia să fie omorâți. Astfel, tâlharii au luat cununa muceniciei.
Când regele îi tortura pe Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru, fiica lui privea pătimirile lor. Îndârjirea cu care cei doi îndurau chinurile fără să crâcnească au determinat-o să se convertească la creştinism. Regele a aruncat-o şi pe ea în temniță. Văzând că fiica sa nu dorește să se lepede de credința în Hristos, a poruncit ca temniţa în care se afla închisă tânăra să fie incendiată. Printr-o minune dumnezeiască, fecioara a rămas nevătămată. Văzând aceasta, regele a ordonat ca fiica lui să fie omorâtă de către arcași. La scurtă vreme însă, s-a întâmplat ca regele să moară, iar Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au rămas în viață.
Noul rege al insulei primind Sfântul Botez a oprit persecuțiile împotriva creștinilor. Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au predicat Evanghelia și au păstorit Biserica din Insula Corfu până la sfârșitul vieții.
Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.
Apostolilor cei ce staţi acum înaintea Scaunului lui Hristos, aduceţi-vă aminte totdeauna de noi care vă lăudăm pe voi, căci aţi primit har de a vă ruga pentru noi.
Doimea Apostolilor cea cinstită, cereţi de la Preaînduratul Hristos, să mi se dea har, ca să vă laud pe voi şi să cânt luptele voastre, preafericiţilor.
Cunoscători ai lui Hristos, Sfinţilor Apostoli Iason Preafericite şi Sosipatru Preaînţelepte, izbăviţi de toate primejdiile pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.
Dumnezeiască vestirea cuvintelor voastre, Apostolilor, revărsându-se la marginile lumii, tuturor neamurilor v-aţi arătat ca nişte nori plini de Strălucire Dumnezeiască, vărsând ape făcătoare de viaţă şi strigând: lăudaţi pe Domnul părinţilor.
Sfârşindu-vă întru puţină vreme, văzătorilor de Dumnezeu, împliniţi ani îndelungaţi în locuri luminoase, unde este Bucuria Cea de negrăit şi Mărirea cea Veşnică şi Lumina Cea Care ca un Dumnezeu luminează pe cei vrednici de lumină, care se roagă pentru noi. Amin!
Joia Albă sau Joia Rea, după cum o mai numesc oamenii, este o zi care ar putea aduce ghinion tot restul anului dacă nu se respectă tradiţiile. În trecut se credea că, dacă nu respecți datinile acestei zile, vei atrage mari blesteme asupra ta. În Joia Albă trebuie să cinstești holdele grădinilor și grânele, de această zi depinzând recolta de peste an.
Se spune că această zi este una rea, dar și răzbunătoare, atunci când credincioșii nu țin cont de obiceiuri. Totodată, astăzi există chiar și un ritual al morților care se practică în unele locuri.
Mai exact, nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor aduce seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra casei lor.
Tot astăzi, este interzis spălatul sau albitul rufelor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.
În Joia Albă, călătoriile sunt interzise. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete.