Calendar ortodox 28 aprilie 2022. Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru. Joia Albă sau Joia Rea, ce activităţi nu trebuie să desfăşori azi ca să fii ferit de ghinion

În această zi sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru. Totodată, astăzi este Joia Albă din Săptămâna Luminată, zi cunoscută şi ca Joia Rea, o zi care ar putea aduce ghinion tot restul anului dacă nu i se respectă tradiţiile.
Alina Costache
27 apr. 2022, 22:08
Calendar ortodox 28 aprilie 2022. Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru. Joia Albă sau Joia Rea, ce activităţi nu trebuie să desfăşori azi ca să fii ferit de ghinion

Sărbători religioase 28 aprilie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru

Greco-catolice: Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian

Romano-catolice: Ss. Petru Chanel, pr. m. *; Valeria, m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr. *

Calendar ortodox 28 aprilie 2022

Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Apostol Iason a fost Episcop al orașului Tars, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost Episcop în Iconium. Ambii au predicat cuvântul Evangheliei în Insula Corfu, unde au ridicat o biserica în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan.

Aflând de activitatea lor misionară, regele insulei i-a trimis în închisoare alături de șapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învățătura lui Hristos și i-au adus la dreapta credință. Auzind despre schimbarea tâlharilor, regele a poruncit ca aceștia să fie omorâți. Astfel, tâlharii au luat cununa muceniciei.

Când regele îi tortura pe Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru, fiica lui privea pătimirile lor. Îndârjirea cu care cei doi îndurau chinurile fără să crâcnească au determinat-o să se convertească la creştinism. Regele a aruncat-o şi pe ea în temniță. Văzând că fiica sa nu dorește să se lepede de credința în Hristos, a poruncit ca temniţa în care se afla închisă tânăra să fie incendiată. Printr-o minune dumnezeiască, fecioara a rămas nevătămată. Văzând aceasta, regele a ordonat ca fiica lui să fie omorâtă de către arcași. La scurtă vreme însă, s-a întâmplat ca regele să moară, iar Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au rămas în viață.

Noul rege al insulei primind Sfântul Botez a oprit persecuțiile împotriva creștinilor. Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au predicat Evanghelia și au păstorit Biserica din Insula Corfu până la sfârșitul vieții.

Calendar ortodox 28 aprilie 2022. Rugăciunea scurtă a Sfinților Apostoli Iason şi Sosipatru pentru iertare păcate și vindecare

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Apostolilor cei ce staţi acum înaintea Scaunului lui Hristos, aduceţi-vă aminte totdeauna de noi care vă lăudăm pe voi, căci aţi primit har de a vă ruga pentru noi.

Doimea Apostolilor cea cinstită, cereţi de la Preaînduratul Hristos, să mi se dea har, ca să vă laud pe voi şi să cânt luptele voastre, preafericiţilor.

Cunoscători ai lui Hristos, Sfinţilor Apostoli Iason Preafericite şi Sosipatru Preaînţelepte, izbăviţi de toate primejdiile pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.

Citeste si Gigi Becali, experienţă tulburătoare la Muntele Athos: „Unui părinte de 97 de ani îi săpaseră groapa. Când m-a văzut, m-a strigat: ‘Gheorghiţă, Gheorghiţă’. Înviase”

Dumnezeiască vestirea cuvin­telor voastre, Apostolilor, revărsându-se la marginile lumii, tuturor neamurilor v-aţi arătat ca nişte nori plini de Strălucire Dumnezeiască, vărsând ape făcătoare de viaţă şi strigând: lăudaţi pe Domnul părinţilor.

Sfârşindu-vă întru puţină vreme, văzătorilor de Dumnezeu, împliniţi ani îndelungaţi în locuri luminoase, unde este Bucuria Cea de negrăit şi Mărirea cea Veşnică şi Lumina Cea Care ca un Dumnezeu luminează pe cei vrednici de lumină, care se roagă pentru noi. Amin!

Joia albă aduce ghinion tot anul pentru cei care spală, calcă sau fac alte munci

Joia Albă sau Joia Rea, după cum o mai numesc oamenii, este o zi care ar putea aduce ghinion tot restul anului dacă nu se respectă tradiţiile. În trecut se credea că, dacă nu respecți datinile acestei zile, vei atrage mari blesteme asupra ta. În Joia Albă trebuie să cinstești holdele grădinilor și grânele, de această zi depinzând recolta de peste an.

Se spune că această zi este una rea, dar și răzbunătoare, atunci când credincioșii nu țin cont de obiceiuri. Totodată, astăzi există chiar și un ritual al morților care se practică în unele locuri.

Citeste si Părintele Vasile Ioana dezvăluie secretul căsniciei fericite: „Am 26 de ani de căsnicie, dar mă gândesc şi azi cum să o cuceresc pe nevastă-mea. Aici greşim noi, bărbaţii”

Mai exact, nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor aduce seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra casei lor.

Tot astăzi, este interzis spălatul sau albitul rufelor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.

În Joia Albă, călătoriile sunt interzise. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Pregătirea conservelor de toamnă. Cum eviți formarea mucegaiului în borcanul cu zacuscă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL PANTELIMON! De la EROII din PANDEMIE la ÎNGERII MORȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...