Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi de Florii 2024. Este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Pe 28 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfântul Apostol Iason și Sfântul Sosipatru.
Filip Stan
27 apr. 2024, 14:13
Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi de Florii 2024. Este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Este cruce roșie, iar creștinii au dezlegare la pește. În această zi creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian, Sfânta Muceniță Cherchira, Sfinții Mucenici Zinon și Vitalie, Sfântul Mucenic Eusebie și pe Sfinții Apostoli Onisifor și Evod.

Sfinții Iason și Sosipatru au fost doi dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Iason a fost numit episcopul orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit episcopul Iconiumului. Cei doi au ajuns să predice Evanghelia în Insula Corfu, acolo unde au și ridicat o biserică în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan, conform crestinortodox.ro

Regele insulei i-a trimis în închisoare pe cei doi după ce au aflat ce activități desfășurau. Ei au fost închiși alături de 7 tâlhari. Cei doi apostoli le-a transmis acestora învățătura lui Hristos. După ce a auzit despre schimbarea tâlharilor, că au trecut la credința ortodoxă, regele a dat ordin ca aceștia să fie uciși.

Calendar ortodox 28 aprilie 2024, Floriile 2024. Ce sărbătorim în această zi, cine își sărbătorește onomastica și de ce este importantă pentru creștinătate

În Duminica Floriilor se celebrează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment important din ultima săptămână a vieții Sale pe pământ.

Această zi marchează începutul Săptămânilor Patimilor, o perioadă solemnă și profundă din calendarul creștin. Duminica Floriilor marchează ultima zi de bucurie înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor, un moment în care creștinii meditează asupra suferințelor și sacrificiilor lui Iisus Hristos. Această tranziție de la atmosfera festivă la una de reflecție profundă evidențiază contrastul între bucuria din Duminica Floriilor și evenimentele triste din Săptămâna Patimilor, inclusiv răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce.

Duminica Floriilor, cunoscută și ca Duminica Stâlpilor, ocupă un loc special în calendarul bisericesc, fiind una dintre cele 12 sărbători împărătești anuale. Această sărbătoare este întâmpinată cu solemnitate deoarece marchează intrarea Domnului în Ierusalim, eveniment care a fost ulterior tradițional sărbătorit în aceeași zi.
Superstiţii de Florii 2024. Ce e interzis să faci în această zi, obiceiul pe care îl practică fetele nemăritate
Pentru credincioși, Duminica Floriilor are o semnificație profundă, pregătindu-i pentru biruința lui Hristos asupra morții, care va fi sărbătorită în ziua de duminică următoare, ziua Învierii. Anul acesta, Floriile pică pe 28 aprilie 2024.

Această sărbătoare servește ca preludiu festiv și spiritual pentru evenimentele cruciale din Săptămâna Mare. După cele 40 de zile de post, Floriile marchează intrarea credincioșilor în această săptămână crucială, cunoscută pentru pregătirile intense pentru celebrarea Paștelui.

Una dintre tradițiile cunoscute asociate cu Duminica Floriilor este cea a ramurilor de salcie, un obicei practicat de multe comunități creștine. Credincioșii aduc ramuri de salcie la biserică în dimineața zilei de duminică, unde acestea sunt sfințite de către preot în cadrul unei ceremonii speciale. După slujbă, participanții au ocazia să ia acasă câteva crenguțe de salcie, pe care le păstrează cu grijă într-un loc curat și, de obicei, în apropierea unei icoane.

Se crede că salcia, în special sub forma sa de ramuri, este înzestrată cu puteri remarcabile, oferind sprijin și ajutor în momentele dificile sau în perioadele de boală. Este considerată un simbol al vindecării și al forței spirituale în fața adversităților.

Aceste ramuri de salcie sunt adesea asociate cu imaginea ramurilor de finic și măslin, cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim, contribuind astfel la comemorarea și conectarea spirituală la evenimentele semnificative din viața lui Hristos.

Cine își serbează onomastica de Florii

Aproape 2 milioane de români își serbează onomastica de Florii. Potrivit statisticilor, peste 1,79 milioane de femei și 610.693 de bărbați se bucură de această sărbătoare special, conform Agerpres.

Numele masculine populare:

  • Florin (344.496)
  • Viorel (134.653)
  • Florentin (26.238)
  • Florian (51.850)
  • Narcis (15.650)
  • Trandafir (1.952)
  • Mugurel (8.788)
  • Iasmin (839)
  • Crin (223)

Numele feminine populare:

  • Florentina (134.544)
  • Viorica (129.581)
  • Camelia (73.985)
  • Crina (21.211)
  • Delia (40.890)
  • Florica (80.819)
  • Liliana (100.265)
  • Lăcrămioara (31.112)
  • Margareta (40.270)
  • Narcisa (16.542)

Când pică Paștele în 2024

Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în funcție de calendare diferite și rareori se întâmplă să aibă aceeași dată (ultima oară în 2017). În 2024, Paștele ortodox va avea loc pe 5 mai, în timp ce Paștele catolic a avut loc pe 31 martie.

În România, Vinerea Mare, precum și prima și a doua zi de Paște sunt declarate zile libere în 2024. Deoarece 1 Mai, o altă sărbătoare legală, va cădea într-o miercuri, iar Vinerea Mare este pe 3 mai, angajații din sectorul public vor avea și ziua de 2 mai 2024 liberă, dar vor fi obligați să o recupereze ulterior.

Data Paștelui este calculată în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară, care este fix, și luna plină, care variază. Acest lucru face ca data Paștelui să fie diferită în fiecare an, conform Crestinortodox.ro.
Florii 2024. Care sunt tradițiile și superstițiile de care trebuie să ții cont
Faptul că Biserica Catolică și cea Ortodoxă folosesc calendare diferite explică decalajul dintre cele două sărbători. Biserica Catolică se bazează pe calendarul gregorian pentru echinocțiul de primăvară, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acest eveniment astronomic conform calendarului iulian (pe stil vechi).

Cum este stabilită ziua în care se sărbătorește Paștele:

  1. Paștele se sărbătorește întotdeauna într-o duminică.
  2. Această duminică este cea imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară.
  3. Dacă prima lună plină după echinocțiul de primăvară cade într-o duminică, Paștele este sărbătorit în duminica următoare, pentru a nu coincide cu Paștele evreiesc, dar nici să fie înaintea acestuia.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
Playtech.ro
Cele mai frumoase staţiuni din Grecia dacă ai copii. Apa mică, plajele cu nisip fin şi liniştea, printre avantaje
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Stațiunea-minune din România, unde se tratau conții maghiari. Abandonată de comuniști, a fost resuscitată de un tânăr român
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente sau case. Taxa pe care trebuie să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Incendiu cu explozie în București. Se intervine chiar acum de urgență
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre