Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi de Florii 2024. Este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Pe 28 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îi celebrăm pe Sfântul Apostol Iason și Sfântul Sosipatru.
Filip Stan
27 apr. 2024, 14:13
Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi de Florii 2024. Este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Calendar ortodox 28 aprilie 2024. Este cruce roșie, iar creștinii au dezlegare la pește. În această zi creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Dada, Maxim și Cvintilian, Sfânta Muceniță Cherchira, Sfinții Mucenici Zinon și Vitalie, Sfântul Mucenic Eusebie și pe Sfinții Apostoli Onisifor și Evod.

Sfinții Iason și Sosipatru au fost doi dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Iason a fost numit episcopul orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel, iar Sfântul Apostol Sosipatru a fost hirotonit episcopul Iconiumului. Cei doi au ajuns să predice Evanghelia în Insula Corfu, acolo unde au și ridicat o biserică în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan, conform crestinortodox.ro

Regele insulei i-a trimis în închisoare pe cei doi după ce au aflat ce activități desfășurau. Ei au fost închiși alături de 7 tâlhari. Cei doi apostoli le-a transmis acestora învățătura lui Hristos. După ce a auzit despre schimbarea tâlharilor, că au trecut la credința ortodoxă, regele a dat ordin ca aceștia să fie uciși.

Calendar ortodox 28 aprilie 2024, Floriile 2024. Ce sărbătorim în această zi, cine își sărbătorește onomastica și de ce este importantă pentru creștinătate

În Duminica Floriilor se celebrează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment important din ultima săptămână a vieții Sale pe pământ.

Această zi marchează începutul Săptămânilor Patimilor, o perioadă solemnă și profundă din calendarul creștin. Duminica Floriilor marchează ultima zi de bucurie înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor, un moment în care creștinii meditează asupra suferințelor și sacrificiilor lui Iisus Hristos. Această tranziție de la atmosfera festivă la una de reflecție profundă evidențiază contrastul între bucuria din Duminica Floriilor și evenimentele triste din Săptămâna Patimilor, inclusiv răstignirea și moartea lui Iisus pe cruce.

Duminica Floriilor, cunoscută și ca Duminica Stâlpilor, ocupă un loc special în calendarul bisericesc, fiind una dintre cele 12 sărbători împărătești anuale. Această sărbătoare este întâmpinată cu solemnitate deoarece marchează intrarea Domnului în Ierusalim, eveniment care a fost ulterior tradițional sărbătorit în aceeași zi.
Superstiţii de Florii 2024. Ce e interzis să faci în această zi, obiceiul pe care îl practică fetele nemăritate
Pentru credincioși, Duminica Floriilor are o semnificație profundă, pregătindu-i pentru biruința lui Hristos asupra morții, care va fi sărbătorită în ziua de duminică următoare, ziua Învierii. Anul acesta, Floriile pică pe 28 aprilie 2024.

Această sărbătoare servește ca preludiu festiv și spiritual pentru evenimentele cruciale din Săptămâna Mare. După cele 40 de zile de post, Floriile marchează intrarea credincioșilor în această săptămână crucială, cunoscută pentru pregătirile intense pentru celebrarea Paștelui.

Una dintre tradițiile cunoscute asociate cu Duminica Floriilor este cea a ramurilor de salcie, un obicei practicat de multe comunități creștine. Credincioșii aduc ramuri de salcie la biserică în dimineața zilei de duminică, unde acestea sunt sfințite de către preot în cadrul unei ceremonii speciale. După slujbă, participanții au ocazia să ia acasă câteva crenguțe de salcie, pe care le păstrează cu grijă într-un loc curat și, de obicei, în apropierea unei icoane.

Se crede că salcia, în special sub forma sa de ramuri, este înzestrată cu puteri remarcabile, oferind sprijin și ajutor în momentele dificile sau în perioadele de boală. Este considerată un simbol al vindecării și al forței spirituale în fața adversităților.

Aceste ramuri de salcie sunt adesea asociate cu imaginea ramurilor de finic și măslin, cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim, contribuind astfel la comemorarea și conectarea spirituală la evenimentele semnificative din viața lui Hristos.

Cine își serbează onomastica de Florii

Aproape 2 milioane de români își serbează onomastica de Florii. Potrivit statisticilor, peste 1,79 milioane de femei și 610.693 de bărbați se bucură de această sărbătoare special, conform Agerpres.

Numele masculine populare:

  • Florin (344.496)
  • Viorel (134.653)
  • Florentin (26.238)
  • Florian (51.850)
  • Narcis (15.650)
  • Trandafir (1.952)
  • Mugurel (8.788)
  • Iasmin (839)
  • Crin (223)

Numele feminine populare:

  • Florentina (134.544)
  • Viorica (129.581)
  • Camelia (73.985)
  • Crina (21.211)
  • Delia (40.890)
  • Florica (80.819)
  • Liliana (100.265)
  • Lăcrămioara (31.112)
  • Margareta (40.270)
  • Narcisa (16.542)

Când pică Paștele în 2024

Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în funcție de calendare diferite și rareori se întâmplă să aibă aceeași dată (ultima oară în 2017). În 2024, Paștele ortodox va avea loc pe 5 mai, în timp ce Paștele catolic a avut loc pe 31 martie.

În România, Vinerea Mare, precum și prima și a doua zi de Paște sunt declarate zile libere în 2024. Deoarece 1 Mai, o altă sărbătoare legală, va cădea într-o miercuri, iar Vinerea Mare este pe 3 mai, angajații din sectorul public vor avea și ziua de 2 mai 2024 liberă, dar vor fi obligați să o recupereze ulterior.

Data Paștelui este calculată în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară, care este fix, și luna plină, care variază. Acest lucru face ca data Paștelui să fie diferită în fiecare an, conform Crestinortodox.ro.
Florii 2024. Care sunt tradițiile și superstițiile de care trebuie să ții cont
Faptul că Biserica Catolică și cea Ortodoxă folosesc calendare diferite explică decalajul dintre cele două sărbători. Biserica Catolică se bazează pe calendarul gregorian pentru echinocțiul de primăvară, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acest eveniment astronomic conform calendarului iulian (pe stil vechi).

Cum este stabilită ziua în care se sărbătorește Paștele:

  1. Paștele se sărbătorește întotdeauna într-o duminică.
  2. Această duminică este cea imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară.
  3. Dacă prima lună plină după echinocțiul de primăvară cade într-o duminică, Paștele este sărbătorit în duminica următoare, pentru a nu coincide cu Paștele evreiesc, dar nici să fie înaintea acestuia.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători