Calendar Ortodox 28 aprilie 2025. Sfinții Iason și Sosipatru au făcut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mântuitorului. Despre Sfinții Apostoli lason și Sosipatru aflăm din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, unde acesta îi numește de un neam cu el (Romani 16;21).
Sfântul Apostol Iason a fost numit Episcop al orasului Tars de catre Sfantul Apostol Pavel, in timp ce Sfantul Apostol Sosipatru a fost hirotonit Episcop in Iconium. Acesti doi Apostoli au ajuns sa predice cuvantul Evangheliei in Insula Corfu, unde au ridicat o biserica in cinstea Sfantului Arhidiacon Stefan. Afland de activitatea lor misionara, regele insulei i-a trimis in inchisoare, unde au fost inchisi impreuna cu sapte talhari. Apostolii le-au propovaduit acestora invatatura lui Hristos si i-au adus la dreapta credinta. Auzind despre schimbarea talharilor, regele a poruncit ca acestia sa fie omorati. In acest fel, cei sapte talhari au luat cununa muceniciei.
Cand regele ii tortura pe Sfintii Apostoli lason si Sosipatru, fiica lui, fecioara Cherchira, privea patimirile lor. In acel moment s-a declarat si ea crestina. Regele a poruncit apoi ca ea sa fie inchisa in temnita. Vazand ca fiica sa nu doreste sa se lepede de credinta in Hristos, regele a poruncit sa se dea foc temnitei in care era inchisa. Printr-o minune dumnezeiasca fecioara a ramas nevatamata. Vazand aceasta, regele a ordonat ca fiica lui sa fie omorata de catre arcasi. La scurta vreme insa, s-a intamplat ca regele sa moara, iar Sfintii Apostoli lason si Sosipatru au ramas in viata.
Noul rege al insulei primind Sfantul Botez, a oprit persecutiile impotriva crestinilor. Sfintii Apostoli lason si Sosipatru au predicat Evanghelia si au pastorit Biserica din Insula Corfu pana la sfarsitul vietii.
Tot pe 28 aprilie, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Dada, Maxim si Cvintilian;
– Sfintei Mucenite Cherchira;
– Sfintilor Mucenici Zinon si Vitalie;
– Sfantului Mucenic Eusebie;
Paștele Blajinilor, cunoscut și drept „Paștele Morților”, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox dedicate comemorării celor adormiți.
Ce este Paștele Blajinilor?
Paștele Blajinilor are loc la o săptămână după Paștele ortodox. Această sărbătoare are o profundă încărcătură spirituală și este dedicată celor plecați dintre noi. Oamenii merg la cimitire, aprind lumânări, se roagă și oferă daruri de suflet în memoria celor răposați.
Tradiții și obiceiuri de Paștele Blajinilor
1. Vizitarea mormintelor
Credincioșii curăță mormintele rudelor, le decorează cu flori, lumânări și icoane. Este un gest de respect, dragoste și continuitate spirituală.
2. Slujba de pomenire
Preotul oficiază o slujbă religioasă la cimitir, unde sunt pomeniți toți cei răposați. Se aduc colivă, vin roșu și pomelnice cu numele celor dragi.
3. Împărțirea de pomană
Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Paștele Blajinilor este ofranda pentru sufletul celor adormiți.
Se oferă de pomană:
Totul este sfințit și apoi împărțit în numele celor decedați.
De ce este important Paștele Blajinilor?
Paștele Blajinilor nu este doar o zi de pomenire, ci și una de conectare spirituală între generații. Este modul în care familiile își arată grija față de rădăcinile lor, duc mai departe tradițiile creștine și aduc lumină și recunoștință în memoria celor dragi.