Ortodoxe: Sfântul Efrem Sirul
Greco-catolice: Sf. cuv. Efrem Sirul; [Sf. Toma de Aquino]
Romano-catolice: Sf. Toma de Aquino, pr. înv. **; Fer. Olimpia, călug. m.
Sfântul Efrem Sirul s-a născut în jurul anului 306, în Nisibis, Siria, într-o familie de creştini, scrie crestinortodox.ro. A fost botezat de tânăr, apoi hirotonit diacon.
După ce orașul Nisibis scapă de trei asedii ale perșilor, împăratul Iulian Apostatul, în urma unei campanii militare dezastruoase, este silit să încheie o pace prin care cedează oraşul perșilor. Sfântul Efrem fuge în Edessa, unde și trece la Domnul în 373 sau 379, după ce, într-o călătorie la Cezareea Capadociei, se întâlnește cu Sfântul Vasile cel Mare. A avut parte de o înmormântare discretă, în cimitirul în care erau înhumați străinii.
Citeste si Rugaciunea de seara catre Fecioara Maria. Nu te culca fara sa o rostesti!
Sfântul Efrem Sirul a făcut foarte multe comentarii la Sfânta Scriptură. Cea mai cunoscută compoziție a sa este rugăciunea care îi poartă numele și care se citeşte și în slujbele Bisericii din Postul Mare.
Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin.
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă.
Citeste si Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o spunem atunci când suntem bolnavi