Calendar ortodox 28 octombrie 2024. Sfântul Iachint de Vicina este trecut în calendar cu cruce neagră, că sfânt cu polieleu. Sfântul Iachint de Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Româneşti, scrie crestinortodox.ro. Înainte de Iachint, scaunul mitropolitan al cetăţii fusese ocupat de personalităţi de seamă, al căror nume îl cunoaştem parţial: Teodor (1285), Luca (1303), Macarie (1340-1343) şi Kiril (menţionat în anii 1347-1348). Potrivit cercetătorilor, fosta Vicina este aşezarea Isaccea, din judeţul Tulcea, scrie crestinortodox.ro.
Scaunul mitropolitan de la Vicina a fost întemeiat înainte de secolul al XIII-lea, sub jurisdicţie bizantină. Nu cunoaştem data când Sfântul Iachint părăseşte scaunul mitropolitan de la Vicina. Însă, după mai multe scrisori ale domnitorului Nicolae Alexandru Basarab către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în mai 1359, Iachint al Vicinei este recunoscut că mitropolit al Ţării Româneşti.
El a organizat viaţa bisericească din Țara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos şi a purtat de grijă şi românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi persoane hirotonite. Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veşnice în anul 1372. A fost îngropat lângă biserica mitropolitană de la Argeş.
În această zi este bine să te rogi acestui sfânt ca să te păzească de primejdii, de boli şi de necazuri!
Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te ştim părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit şi iconom al Tainelor dumnezeieşti; pentru aceasta te rugăm să ne păzeşti pe noi de primejdii, de boli şi de necazuri, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!
De Hristos, Păstorul cel mare, ai fost dăruit Ţării Româneşti ca întâi mare păstor duhovnicesc, Sfinte Ierarhe Iachint, spre călăuzirea noastră şi spre întărire în dreapta credinţă, pe care am primit-o prin cuvântul Evangheliei, semănat în inimile strămoşilor noştri de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat; pentru aceasta, după datorie, te cinstim zicând:
Bucură-te, mărturisitor al dreptei credinţe!
Bucură-te, iubitor de nevoinţe!
Bucură-te, cel plin de râvnă sfântă pentru poruncile Domnului!
Bucură-te, miel curat al lui Hristos şi păstor al poporului!
Bucură-te, propovăduitorul Ortodoxiei prin faptă şi cuvânt!
Bucură-te, arhiereu luminat de umbrirea Duhului Sfânt!
Bucură-te, rugător neadormit pentru păstoriţii tăi!
Bucură-te, izbăvitorul turmei tale de lupii răpitori şi răi!
Bucură-te, pildă de răbdare smerită în necazuri, în boli şi-n întristări!
Bucură-te, luminător cârmuitorilor credincioşi ai acestei ţări!
Bucură-te, flacără nestinsă a rugăciunii şi a deplinei milostiviri!
Bucură-te, întemeietor de multe sfinte biserici şi mânăstiri!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!
Ortodoxe: Sfântul Iachint de Vicina.
Greco-catolice: Sf. m. Terențiu și Neonila; Sf. cuv. Ștefan Savaitul.