Ortodoxe: Izvorul Tămăduirii; Sfinţii Nouă Mucenici din Cizic
Greco-catolice: Sf. 9 m. din Cizic; Sf. cuv. Memnon Taumaturgul; [Sf. Ecaterina de Siena – patroana Europei]. Harți.
Romano-catolice: SF. ECATERINA DIN SIENA, fc. înv., patroană a Europei
În prima vinere după Învierea Domnului, creştinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. La baza acestei sărbători se află o legendă cu un orb care şi-a recăpătat vederea după ce a băut dintr-o apă vindecătoare. Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a întâlnit un orb care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a indicat orbului să bea apă dintr-un anumit izvor. Orbul s-a vindecat pe dată. Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Biserica, aflată în vechiul cartier Vlaherne din Istanbul, se mai vede și astăzi.
De Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile din ţară preoţii săvârşesc slujba de sfințire a aghesmei mici, după care îi stropește pe credincioși, în timp ce cântă: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.
Se spune că această agheasmă are puteri tămăduitoare. Cu ea se stropeşte apoi fiecare încăpere a locuinţei, cu excepţia băii.
Pe Fântâna cea pururea nesecată și înviorătoare, pe Dumnezeiescul Izvor din care țâșnesc șuvoaie de apă, într-un glas să lăudăm! Cei ce îi cerem darul.
Că în fiecare zi curge. Și arată tămăduirile ca pe curgerile râurilor. Pentru aceasta, după datorie apropiindu-ne cu dragoste, să scoatem cu credință din Izvor putere neîmpuținată și cu adevărat fără de moarte. Care rourează arătat inimile celor binecredincioși.
Și cu buzele să rostim: „Tu ești mângâierea credincioșilor. Din izvorul tău cel nesecat, ceea ce ești de Dumnezeu dăruită, imi daruiesti mie, izvorand pururea, curgerile harului tau mai presus decuvant. Caci ca ceea ce ai nascut mai presus de cuget pe Cuvantul, te rog sa ma rourezi cu darul tau, ca sa graiesc tie: Bucura-te, apa izbavitoare! Scoateti, bolnavilor, din izvor tamaduiri! Ca Preacurata face sa curga, din izvorul cel dumnezeiesc, indulcirea cea adevarata, izvorand cu adevarat torentul desfatarii. Pentru aceasta sa ne adapam cu totii, cu credinta, din suvoaiele cele imbelsugate. Din vapaia durerilor scoti pe cei ce alearga la tine, curata, rourandu-i cu ape din izvorul cel minu-nat; ca de ulcer se izbaveste omul si de pelagra, iar pe lepros il vindeci si carbunele l-ai stins. Dumnezeiasca si sfanta apa izvoraste izvorul tau, Fecioara. Caci curgerea idropicilor o opreste degrab cu dumnezeiasca chemare a harului”
Citeste si Izvorul Tămăduirii 2022. Unde se găsesc izvoare tămăduitoare la noi în ţară
Sfinții Nouă Mucenici din Cizic au luat cununa muceniciei în secolul al treilea, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Numele Sfinților Nouă Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia, deși aveau origini diferite, s-au întâlnit în cetatea Cizic, unde au propovăduit credința creștină.
Fiind prinși de către autorități au refuzat să se lepede de credința în Hristos. Sfinții Nouă Mucenici din Cizic au fost apoi supuși la numeroase chinuri și, într-un final, decapitaţi.
Pe locul în care acești mucenici au primit martiriul, a fost ridicată o biserică, în vremea domniei împăratului Constantin cel Mare, în care au fost așezate sfintele lor moaște. Tradiția a consemnat numeroase minuni petrecute la racla cu moaștele acestor sfinți.