Ortodoxe: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Greco-catolice: TĂIEREA CAPULUI SF. PF. IOAN BOTEZĂTORUL
Romano-catolice: Martiriul Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Sabina, m.
La un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere a lui Irod, acesta a poruncit să îi fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul din dorinţa Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Înfuriată de mustrătile pe care Ioan i le adresase lui Irod, Irodiada a sfătuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului.
Dar Sfânta Ioana, nevasta dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim într-un vas de lut. După un timp, un bogătaș credincios a renunțat la averea sa și a intrat în monahism.
El şi-a construit o chilie chiar la locul unde se află îngropat capul Botezătorului Ioan. În timpul săpăturilor, a descoperit sfântul cap. Prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. Când s-a apropiat însă de trecerea la cele veșnice, el l-a luat și l-a ascuns din nou în pământ, în același loc, scrie crestinortodox.ro
Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când li s-a arătat unor călugări și le-a poruncit să dezgroape cinstitul său cap. Aceasta este prima aflare a sfântului cap. În vreme ce călugării călătoreau cu capul sfântului într-un sac, au întâlnit un olar și i-au dat acestuia să ducă sacul.
Din cauza lenevirii lor, Sfântul Ioan i-a cerut olarului să fugă de cei doi călugări. Ajuns acasă, olarul s-a bucurat de multe binefaceri datorită prezenței capului prorocului. Când și-a simțit sfârșitul, olarul a pus capul sfântului într-o raclă și l-a dăruit surorii sale. De la sora sa, racla a ajuns în posesia unui monah arian, care locuia într-o peșteră. În această peşteră au avut loc multe minuni.
După un timp, monahul, știind că va fi trimis în exil, îngroapă capul Sfântului Ioan Botezătorul. Peștera va fi locuită de niște monahi credincioși, care vor ridica în apropierea ei o mănăstire. La un moment dat, starețul acelei mănăstiri vede un foc mare la peștera de lângă orașul Emesa, în timpul cântării psalmilor. Așa a aflat în chip minunat capul sfântului. Aceasta este socotită a două aflare a cinstitului cap al Botezatorului.
În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol de către Sfântul Ignatie. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.
Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Citeste si Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Ce obiect sa nu folosesti sub nicio forma in aceasta zi
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.