Calendar ortodox 29 octombrie 2023. Sfânta Muceniță Anastasia Romana a trăit în timpul domniei împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260), fiind orfană de ambii părinți încă de la vârsta de trei ani. A fost crescută de stareța unei mânăstiri de lângă Roma.
Sfânta Anastasia s-a distins în comunitatea creștină prin credința sa, iar în ochii păgânilor, prin frumusețea ei fizică.
Când guvernatorul păgân Probus a aflat despre frumusețea ei, a trimis soldații să o aducă din mănăstire în fața sa. Însă, atunci când a ajuns în prezența guvernatorului, Anastasia și-a mărturisit credința în Hristos. Guvernatorul a încercat să o atragă, exprimându-și dorința de a o lua de soție, dar ulterior a recurs la amenințări.
Mucenița Anastasia a răspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci si de sute de ori, de este cu putință.”
În acel moment Mucenița Anastasia a fost supusă chinurilor. Mănăstirea Grigoriu păstrează gambele, talpa stânga, mâna dreaptă de la moaștelor Sfintei Anastasia Romana.
Glasul 4
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana
Glasul 3
Fecioara astăzi. Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.