Calendar ortodox 3 aprilie 2025. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 3 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul.
Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei în jurul anului 760, într-o familie în care credința față de Domnul era foarte importantă. Atunci când acesta avea doar 8 ani, mama sfântului a trecut la cele veșnice, motiv pentru care tatăl acestuia a îmbrățișat viața monahală.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 3 aprilie
Ortodoxe
Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul şi Ilirie
Duminica a 4-a din Post
Greco-catolice
Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul
Romano-catolice
Duminica a 5-a din Postul Mare
Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp.
Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul s-a născut în Cezareea Bitiniei, din părinţi dreptcredincioşi. Tatăl său se numea Filaret şi s-a făcut monah, după moartea soţiei, mama Sfântului Nichita. Pruncul Nichita a fost lăsat în grija bunicii din partea tatălui.
Sfântul Nichita a trăit în perioada iconoclasmului (un curent eretic care a impus distrugerea icoanelor).
S-a călugărit în Mănăstirea Midichiei, a neadormiţilor, unde era egumen stareţul Nichifor. După şapte ani de vieţuire în mănăstire. a fost silit de egumen să se preoţească şi l-a hirotonit însuşi patriarhul Constantinopolului, Tarasie. Sfântul Tarasie a ocupat scaunul patriarhal al Constantinopolului la rugămintea împărătesei Irina (regentă între anii 780-797; împărăteasă între anii 797-802), deşi era mirean, în dorinţa de a pune capăt tulburărilor iconoclaste şi de a restabili dogma dreptei credinţe.
După hirotonie, Sfântului Nichita i s-a încredinţat toată rânduiala mănăstirii, ca ajutor al cuviosului Nichifor, slăbit de bătrâneţe, căruia i-a urmat la stăreţie.
Lupta împotriva icoanelor, în noul ei val, după moartea împărătesei Irina, a fost deschisă de împăratul Leon Armeanul, în anul 813. Dreptcredincioşii erau prigoniţi, clericii surghiuniţi şi însuşi patriarhul a fost înlocuit cu un om al împăratului, trecut în câteva zile prin toate treptele ierarhiei.
În această perioadă, împreună cu alţi egumeni, Sfântul Nichita a fost închis în temniţă şi, apoi, trimis în surghiun pe o insulă mică, care purta numele Sfintei Muceniţe Glicheria, pentru că acolo se aflau sfintele ei moaşte.
Biserica şi mănăstirea zidite în numele Sfintei Glicheria erau încredinţate de autorităţi unui oarecare Antim. Acel om era atât de rău, viclean, mândru şi nemilostiv, încât locuitorii de acolo îl numeau Caiafă: „Pentru că unora ca acelora se dădeau pe atunci rânduielile mănăstirilor, ca nu întărindu-se stăpânirea mirenească, să răstoarne toate din voia lor” (Vieţile Sfinţilor).
Acestui Antim i se făgăduise o mare răsplată dacă va putea să îl convingă pe Sfântul Nichita să treacă de partea ereticilor. Pentru aceasta îl chinuia mult, închizându-l într-o temniţă foarte strâmtă şi printr-o gaură îi dădea foarte puţină mâncare.
Slăbit de suferinţe şi de bătrâneţe, la sfârşitul prigoanei, Sfântul Nichita nu s-a mai întors la mănăstirea sa, ci a rămas la linişte, într-un schit, de unde s-a mutat la Domnul.
6 aprilie – Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Denia Canonului Mare
11 aprilie – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa
12 aprilie – Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sâmbăta lui Lazăr (Pomenirea morților)
13 aprilie – Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim
14 aprilie – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului
20 aprilie – Învierea Domnului (Sfintele Paști)
21 aprilie – A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul)
22 aprilie – A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus)
23 aprilie – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință
24 aprilie – Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
25 aprilie – Izvorul Tămăduirii
27 aprilie – Sfântul Apostol Toma (Duminica Tomii)
28 aprilie – Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru.
Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre, să ne ierte greșelile și să ne grăbească vindecarea de boala grea care ne încearcă.
Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință.
Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cu multe greșeli fiind întunecat la cuget, eu rătăcitul, chem către mine a ta grabnică rugăciune, luminează-mi ochii sufletului, lucește-mi lumina cea strălucită a pocăinței și mă îmbracă cu armele luminii.
Amin!