Calendar ortodox 30 iulie 2024. Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei, prăznuit pe 30 iulie. Martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos ca vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. În plină zi de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români. O parte din sfintele sale moaște sunt depuse în Biserica Delea Nouă, din București. Biserica Delea Nouă – Calist din Capitală îşi serbează în data de 30 iulie hramul închinat Sfântului Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei. Moaştele Sfântului Valentin au fost aşezate spre închinare credincioşilor în lăcaşul de cult de pe Str. Delea Nouă în anul 2005, fiind dăruite de Episcopia din Terni, Italia.
Ortodoxe
Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic; Sf. Mc. Iulita; Sf. Sfinţit Mc. Valentin, episcopul Umbriei
Greco-catolice
Sf. ap. Sila, Silvan, Crescent, Epenet şi Andronic, din cei 70
Romano-catolice
Sf. Petru Crisologul, ep. înv.
Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent și Andronic au făcut parte din cei 70 de apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În anul 50, s-a desfășurat la Ierusalim sinodul apostolic, în cadrul căruia s-a discutat problema tăierii împrejur a celor care vin la credința în Hristos. Sfântul Sila fost trimis de la Ierusalim la Antiohia împreună cu Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba, pentru a înștiința pe antiohieni asupra hotărârilor sinodului.
Din acest lucru se poate observa că Sila era un adânc cunoscător al învățăturilor sfinte, căci sfinții apostoli au avut multă încredere de i-au încredințat această misiune. Sila a mai însoțit pe Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale misionare și a păstorit ca episcop în Corint, așezat de Sfântul Apostol Pavel.
Silvan a însoțit în propovăduirea cuvântului evangheliei pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care îl amintesc în epistolele lor (I Petru 5, 12; II Cor. 1, 19). Silvan a fost episcop în Tesalonic și a îndurat multe pericole în propovăduirea credinței. Crescent, amintit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei (4, 9), a fost episcop în Galatia, apoi a propovăduit în Galia.
A așezat un episcop în Viena, un oraș la sud de Lyon (nu Viena de astăzi, capitala Austriei), pe Zaharia un ucenic al său. Apoi, întorcându-se în Galatia a primit moarte martirică în timpul împăratului Traian. Andronic este amintit în epistola către Romani (16, 7). Acesta a fost episcop în Panonia.