Ortodoxe: Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ
Greco-catolice: Serbarea celor 12 Apostoli
Romano-catolice: Primii Sfinţi Martiri din Roma
Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a trăit în secolul al XIV-lea, nevoindu-se inițial ca sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și ulterior ca egumen al Mănăstirii Râmeț din județul Alba, potrivit crestinortodox.ro. Înconjurat de 12 ucenici, Sfântul Ghelasie se dedica rugăciunii, postului și săvârșirii sfintelor slujbe, mâncând doar sâmbăta și duminica, iar în restul zilelor hrănindu-se numai cu Sfintele Taine.
Rugăciunile sale aveau puterea de a alunga duhurile necurate, aducând vindecare celor posedați. După trecerea sa la cele veșnice, trupul său a fost îngropat lângă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț, dar cu timpul, locul exact al mormântului său a fost uitat. În anul 1925, o ploaie torențială a scos la iveală un cap de om, care a înconjurat de trei ori vechea biserică și s-a oprit lângă altar. Ulterior, alte două capete au fost descoperite de ape și îngropate în partea dreaptă a bisericii.
Călugării au observat un fenomen neobișnuit: zăpada se topea anual deasupra locului unde fuseseră îngropate capetele. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat după ce o femeie bolnavă de epilepsie l-a atins și s-a vindecat miraculos.
Către tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, înălţându-ne gândurile, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută din înălțimea plină de slavă a cerului și te milostivește de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și stramtorarile noastre.
Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, că și pentru puțina noastră dragoste față de El și față de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toată suferință și durerea.
Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru ca, urmând pildă credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale și trecând din această viață, să ne bucurăm împreună cu ține și cu toți cei bineplacuti din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșita a cerurilor, că acolo, înconjurați de cetele îngerilor, să aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, în vecii vecilor. Amin.