Ortodoxe: Sfântul Ioan Scărarul
Greco-catolice: Sf. cuv. Ioan Scărarul
Romano-catolice: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
Sfântul Ioan Scărarul a viețuit între anii 578-649, potrivit crestinortodox.ro. A intrat în cinul monahal la 16 ani. Sfântul Ioan Scărarul l-a avut că povățuitor pe Cuviosul Macarie, timp de 19 ani. După moartea părintelui sau duhovnicesc, Sfântul Ioan Scărarul s-a retras într-o peșteră, unde a dus o viață aspră vreme de 40 de ani.
A fost vreme îndelungată egumen al mănăstirii din Muntele Sinai. El este autorul lucrării „Scara”, carte care ne descrie viața duhovnicească sub forma unei scări cu 30 de trepte care ne duce spre Dumnezeu.
Citeste si Un preot, cu căţelul în braţe la slujbă: „Este foarte bolnav și dacă îl las acasă se întristează”
Biserica i-a închinat Sfântului Ioan Scărarul a patra duminică din Postul Sfintelor Paști. Sfântul Ioan Scărarul mai este cunoscut sub numele de Ioan Sinaitul, datorită faptului că a fost egumen la Mănăstirea Sinai. Însă, pentru erudiția și cultura sa, este numit și Ioan Scolasticul. Numele de „Scărarul” sau Climacus, vine de la principala sa operă, intitulată Scara Paradisului.
Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Ioane, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre, să ne protejeze de boli și suferințe și să țină la depărtare necazul.
Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.
Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Ioane Scărarul, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumnezeieştii Apostoli.
Plin fiind, preaînţelepte şi curat îndestulat de Raza Cea Începătoare de Lumină a Strălucirii Dumnezeieşti, Celei în Trei Sori, izbăveşte, fericite, din întunericul păcatelor, pe cei ce te laudă, preacinstite slujitor al celor sfinte. Amin!