Ortodoxe: Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului
Greco-catolice: Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
Romano-catolice: Ss. Raimund Nonnatus, călug.; Nicodim; Iosif din Arimateea
Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer, scrie crestinortodox.ro. Acesta a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395.
În sec. al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Evenimentul reaşezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august.
În secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian iau Brâul de la Constantinopol. În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește Brâul mănăstirii athonite Vatoped.
Citeşte şi Rugăciuni frumoase către Maica Domnului
Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești Neagoe Basarab a înnoit incinta mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”. Acesta a fost reparat în 1794 tot cu ajutoare românești, iar în secolul al XIX-lea România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).
De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer, și a ajutat femei care nu puteau avea copii să aducă pe lume prunci. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.
De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871, sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei; în 1894, Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi(de trei ori).
Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Treime miluiește-ne pe noi. Doamne curățește păcatele noastre; Stăpâne iartă fărădelegile noastre. Sfinte cercetează și vindecă neputințele noastre pentru numele Tău.
Doamne miluiește(de trei ori).
Mărire…
Tatăl nostru care ești în ceruri, sfințească- se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, da-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă păcatele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispita ci ne izbăvește de cel rău.
Și acum…
Născătoare de Dumnezeu, Fecioara, bucură-te ceea ce ești plină de dar, Domnul este cu ține. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pantecelui Tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre.
Prea Sfânta Marie, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre.
Sub indurările tale scăpăm și noi. Rugăciunile nostre nu le trece cu vederea și de primejdii ne scapă, una Curată și Binecuvântată.
Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, apară, mântuiește și păzește pe robul tău(numele) de tot răul și necazul, de toate bolile și durerile, de toate farmecele, vrajitoriile și blestemele că întreg și sănătos să fie robul Tău. Amin.
Bucură-te, ușa mântuirii.
Bucură-te, datatoarea darului celui Dumnezeiesc.
Bucură-te, cămară nunții celei fără de sămânța.
Bucură-te, laudă cea de cinste a preoților celor cuvioși.
Bucură-te, prin care cad vrăjmașii.
Bucură-te mântuirea sufletului meu.
Bucură-te Mireasă pururea Fecioară.
Dată-i robului tău Preamărită, tare îngrădire, această scapandu-l de toate primejdiile, cu dumnezeieștile lucrări și nebiruit de vrăjmași păzindu-l și care strigă către ține cu credință. Tăria, puterea și cuvioasă mea bucurie este Fiul Tău și Domnul că un bun și milostiv.
Că și cu o cinstită coroana cu braul tău, robul tău cu bună credință luminat fiind, încununat cu dumnezeiască ta mărire, să-l mântuiești că pe un milostiv. Încinge pe robul tău întărindu-l asupra vrăjmașilor, că să lupte nebiruit contra patimilor celor ce-l muncesc și nepatimire biruitoare dăruindu-i că pururea să te mărească pe ține și pe Fiul tău și să strige: Iisuse, mântuiește-mă pe mine păcătosul că un milostiv.
Citeşte şi Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului
Nașterea fără stricăciune și feciorie, numai tu ai avut preabinecuvântată şi încingerea de mântuire ai dăruit oamenilor, braul tău cel sfânt, care până acum a rămas nestricat dumnezeiască Mireasă, prin care robul tău ia de la Dumnezeul nostru mare milă. Cei între sfinți părinții noștri mari dascăli și ierarhi ai lumii: Vasile cel mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, Atanasie și Chiril și toți Sfinții Apostoli și întâiul mucenic Ștefan; Sfinților mucenici Gheorghe, Teodor Tiron, teodor Stratilat, Dumitru și toți sfinții mucenici și mucenice; Sfinte Ioane, proorocule și Inaintemergatorule, botezătorul lui Iisus Hristos; sfinții prooroci: Moise, Avraam, Ilie, Elisei, și toți sfinții apostoli și mucenici rugați-va Domnului, pentru viață, pacea, sănătatea, bună norocire și iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu, pentru apărarea și mântuirea lui și să-l păzească de tot răul și necazul, de toate bolile și durerile, de toate farmecele și vrajitoriile. Inima se îndoiește, atingandu-se cu călduroasă credință de braul Fecioarei, incingandu-se cu putere nebiruită împotriva patimilor necurate și a vrăjmașilor fără trupuri, nevătămat rămânând în veci. Braul tău, întru bucuria inimii cu cinste toți să-l purtăm, care este spre ajutor tuturor credincioșilor de Dumnezeu Născătoare. Celor bolnavi da vindecare, celor ce alunecă întărire, celor leneși, îmbărbătare, cârmuire celor ce înoată, celor rătăciți întoarcere.
Curată Fecioară, Dumnezeiescul dar al prea cinstitului tău brâu, da-l tuturor celor ce cu credință îl purtăm și-l sărutăm cu dragoste în veci.
De înșelătoria dragostei, a patimilor și de vrăjmașul ce-l ispitește cu greutatea păcatelor și de cumplită lene de robire degrabă să izbăveşti pe robul Tău mult milostivă Fecioara Maria, care cu credință aleargă la Tine, ca singură apărătoare și mângâietoare în veci. Amin.
Doamne miluieşte (de trei ori).
Mărire….
Apărătoare Doamnă, mulțumiri pentru biruință, aducem Ție, noi robii Tăi, că ceea ce ai stăpânire nebiruită slobozește-ne din toate nevoile, că să strigăm Ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioara.
Și acum…Prea cinstitul Tău brâu ce a cuprins pântecele tău, cel de Dumnezeu primitor, este cetății tale, tărie nebiruită și vestire de bunătăți neîmpuţinată.
Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul și acoperământul meu este Sfântul Duh, Treime Sfânta, Mărire Ție.
Stăpână, primește rugăciunile noastre și ne miluiește de toată nevoia și întristarea.
Preasfânta Treime, mărire Ție. Amin.