Calendar ortodox 31 martie 2024. În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Cuvios Acachie Mărturisitorul (episcopul Melitinei), Sfântul Cuvios Vlasie, Sfinții Mucenici care au mărturisit în Persia (Avdas, Veniamin, 9 mucenici), Sfinții 38 de mucenici, Sfântul Cuvios Ștefan (făcătorul de minuni) și Sfântul Inochentie din Alaska (mitropolitul Moscovei).
Sfântul Mucenic Ipatie s-a născut în Cilicia, iar apoi a trăit în Galatia. El a fost hirotonit și numit episcop în cetatea Gangra din Paflagonia (Turcia). El a participad la Sinodul Întâi Ecumenic de la Niceea din anul 325.
Acest Sfânt este cunoscut ca un mare făcător de minuni, încă de când era în viață, dar și după ce a murit.
Catolicii se pregătesc pentru Paște. Iohannis: Sărbătoarea Învierii Domnului ne aduce împreună într-o comuniune a iertării şi a renaşterii
Calendar ortodox 31 martie 2024. În vremea împăratului Constanțiu al II-lea (fiul Sf. Împărat Constantin cel Mare), în vistieria palatului din Constantinopol s-a ascuns un balaur înfricoșător; ei bine, nu se știe cu exactitate ce animal era, dar era foarte periculos.
Sfântul Ipatie a fost chemat de împărat pentru a-i lua acest mare necaz de pe umeri. El a ajuns înaintea împăratului și i-a spus că nu se poate rezolva nimic doar prin rugăciunea sa și că este nevoie de credința lui în Dumnezeu. Apoi, l-a sfătuit să aprindă un foc mare și să aștepte, conform crestinortodox.ro
Sfântul Mucenic Ipatie a săvârșit mai multe minuni, printre ele numărându-se și cea cu balaurul.
Apoi, Sf. Ipatie a mers în visterie și s-a rugat, s-a apropiat de balaur, i-a întins toiagul și i-a spus să-l urmeze.
Ulterior, Sfântul i-a poruncit balaurului, odată ajunși în hipodrom, să intre în foc. Balaurul a intrat numaidecât, iar cetatea și palatul au fost salvate. După minunea sa, împăratul a dat ordin să îi fie pictat numele Sfântului Ipatie și să fie așezat în vistieria palatului imperial.
Sărbători religioase 31 martie 2024
Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Ipatie, episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul
Greco-catolice
Sf. ep. m. Ipatie al Gangrei. Acatistul Maicii Domnului
Romano-catolice
Sf. Beniamin, diacon m.
Plecând din Constantinopol spre Gangra, episcopul Ipatia a fost „prada” tâlharilor. Un grup de eretici l-au atacat, bătut și l-au împus cu săbii și l-au abandonat aproape de moarte în pustietate. O femeie, în schimb, din același grup, a luat o piatră mare și a zdrobit capul sfântului.
După acestea, ereticii i-au ascuns trupul Sf. Ipatie și au fugit, iar femeia a înnebunit. Trupul sfântului a fost descoperit la câteva zile de un țăran. El, alături de alți oameni, locuitori ai cetății, l-au înmormântat pe episcop într-un loc de cinste.
Prognoza meteo. Zile de vară, cu minime de 10-15 grade Celsius şi maxime de plajă, apoi furtuni violente şi ninsori la munte
Calendar ortodox 31 martie 2024. Coliva a fost introdusă în practicile ortodoxe după minunea care a avut loc la 50 de ani de la moartea Sfântului Teodor Tiron, pe când era la putere împăratul Iulian Apostatul. Acesta din urmă voia să îi batjocorească pe credincioși și a dat ordin să fie stropite toate proviziile alimentare cu sângele jertfit idolilor în prima săptămână din Postul Mare. Cu toate acestea, Sf.
Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului și i-a spus acestuia să îi anunțe pe creștini să nu cumpere nimic, ci să mănânce grâu fiert cu mere, adică colivă.