Calendar ortodox 5 aprilie 2022. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, vindecă toate neputinţele

În această zi, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic. Sfânta este izvorâtoare de mir înmiresmat și face adevărate miracole la vreme de grele necazuri.
Alina Costache
04 apr. 2022, 23:45
Calendar ortodox 5 aprilie 2022. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, vindecă toate neputinţele
Sfânta Cuvioasă Teodora; racla cu moaştele Sfintei Teodora. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 5 aprilie 2022

Ortodoxe: Sfânta Teodora din Tesalonic, izvorâtoarea de mir

Greco-catolice: Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion

Romano-catolice: Ss. Vincenţiu Ferrer, pr.; Irina, m

Calendar ortodox 5 aprilie 2022. Cine a fost Sfânta Teodora din Tesalonic, izvorâtoarea de mir

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic s-a născut în insula Eghina, din părinţi creştini, potrivit crestinortodox.ro S-a măritat din dorinţa părinţilor ei şi a născut o fiică. Din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, şi şi-a convins fiica să ia calea mănăstirii. După ce a murit bărbatul ei, şi-a urmat fiica şi s-a tuns în monahism.

Stareța mănăstirii a văzut în grija pe care Teodora i-o purta fiicei sale o ispită care putea să le amăgească pe amândouă, îndepărtându-le de chemarea monahală. Astfel, stareța i-a poruncit pe un ton aspru Teodorei să nu se mai îngrijească atât de mult de fiica sa, amintindu-i cuvintele Mântuitorului: „Cel care își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Iar cel care își iubește fiul sau fiica mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine”.

Astfel, le-a interzis să mai vorbească una cu cealaltă. Timp de cincisprezece ani, Teodora și fiica ei nu și-au mai vorbit, respectând porunca stareței, deși continuau să trăiască în aceeași chilie, să lucreze și să mănânce împreună. Însă, atunci când Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța le-a ridicat interdicția de a-şi mai vorbi una alteia, dar cele două au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, ci se considerau surori în Hristos.

Citeşte şi Singura înregistrare cu Arsenie Boca a fost făcută publică. Mesajul cutremurător lăsat de renumitul preot înainte să moară!

Prin felul în care şi-a închinat viaţa lui Hristos, prin nevoinţe şi ostenelile ascultării, Teodora a fost bine-plăcută de Dumnezeu, încât, nu numai în viaţă ci şi după moartea sa, multe minuni a făcut.

La câţiva ani de la moartea sa, a murit şi egumena mănăstirii aceleia, iar trupul ei a fost aşezat în mormânt aproape de Sfânta Teodora; şi când s-a descoperit mormântul aceleia, atunci au putut să vadă toţi minunea: Cuvioasa Teodora, mişcându-se ca şi cum ar fi fost vie, a făcut puţin loc egumenei ce se aşeza lângă dânsa, dând locul cel mai larg povăţuitoarei sale.

Sfintele moaşte ale Teodorei au izvorât mir mirositor şi tămăduitor: diavolii fugeau, orbii vedeau şi toate neputinţele se vindecau.

Calendar ortodox 5 aprilie 2022. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință.

Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc.

Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire.

Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu.

Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței.

Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Părintele Arsenie Boca, despre cele trei cauze nebănuite care ne îmbolnăvesc trupul. „Boala apare întâi în psihic”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul german care va deschide o nouă fabrică în România. Vor fi 1500 de locuri de muncă, investiția e de sute de milioane de euro
Capital.ro
Aceste anvelope trebuie schimbate! Toți șoferii sunt obligați. Risc de derapaj
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Manelistul Jador, gest controversat la un concert. S-a filmat când dădea bani publicului. „Dacă îi muncea, nu îi mai arunca” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Regula celor 5 secunde. Sfaturi de la experți pentru a rezolva conflictele în cuplu
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
'Ăla-i amantul tău?' Ilie Năstase și Ioana, mega-scandal în fața blocului: 'Te-am văzut'😱
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Simona Halep a făcut anunțul despre copil: Acesta este viitorul pe care mi-l doresc!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Cutremur de 7,2 Magnitudine Loveste Coasta de Est a Peninsulei Kamceatka din Rusia: Alertă de Tsunami Emitată
MediaFlux
SECRETUL lui DONALD TRUMP! S-a AFLAT de ABIA ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...