Calendar ortodox 5 aprilie 2025. Sărbătoare mare în Postul Paştelui, sâmbăta se face pomenirea morţilor. Cine sunt românii care au onomastica

În această lună, în ziua a cincea, pomenirea sfinţilor mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor. Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Teodul şi Agatopod.
Filip Stan
04 apr. 2025, 11:41
Calendar ortodox 5 aprilie 2025. Sărbătoare mare în Postul Paştelui, sâmbăta se face pomenirea morţilor. Cine sunt românii care au onomastica
Sfânta Cuvioasă Teodora; racla cu moaştele Sfintei Teodora. Sursa FOTO: doxologia.ro

Calendar ortodox 5 aprilie 2025.  Sâmbătă, sunt prăznuiţi Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul, sfinţi cu care oamenii, în general, sunt mai puţin familiarizaţi.

Agatopod era diacon, iar Teodul era citeţ în Biserica din Tesalonic. Conform crestinortodox.ro, Agatopod era împodobit cu bătrâneţile cele cinstite, iar Teodul cu tinereţea cea plină de întreagă înţelepciune.

În timpul prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor aceştia doi au fost chemaţi la curtea împăratului. Ei au răspuns cu bucurie şi, ţinându-se de mână, au păşit împreună la judecată şi au strigat: „Creştini suntem”.

Toate îndemnurile judecătorilor să se lepede de Hristos şi să se închine la idoli au rămas zadarnice. După ce au fost aruncaţi în temniţă şi înfometaţi lungă vreme, ei au fost osândiţi la moarte prin înecarea în mare.

Pomenirea generală a morților în fiecare sâmbătă din Postul Mare se înscrie în atmosfera specifică acestei perioade de pregătire pentru întâmpinarea după cuviință a Învierii Domnului, când credincioșii se ocupă mai mult de sufletele lor. De aceea, este firesc să se gândească și la sufletele celor răposați, ajutându-i cu rugăciunea și cu milostenia.
Conform rânduielii și tradiției respectate de Biserica Ortodoxă, ziua săptămânală de pomenire a morților este sâmbăta. În această zi, la unele slujbe din cadrul celor Șapte Laude, ca și în unele cărți de cult, există cântări și rugăciuni anume alcătuite și rânduite pentru pomenirea morților.

Cât privește pomenirea morților în Postul Mare, slujbele au loc în sâmbetele acestei perioade. Conform rânduielilor tipiconale din Triod (cartea de cult specifică acestei perioade) și structurii slujbelor din aceste sâmbete, numai sâmbetele a doua, a treia și a patra sunt socotite ca zile de pomenire generală a morților, celelalte sâmbete din Postul Mare (prima, a cincea, a șasea și a șaptea) sunt consacrate pomenirii altor evenimente sau persoane sfinte din viața Bisericii.

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 5 aprilie

Ortodoxe
Sf. Mc. Teodul şi Agatopod; Sf. Mc. Victorin şi cei împreună cu el

Greco-catolice
Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor şi Serapion

Romano-catolice
Ss. Vincenţiu Ferrer, pr.; Irina, m.

Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 aprilie.

Aceşti doi sfinţi mucenici au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Agatopod era diacon în Biserica din Tesalonic, iar Teodul avea slujba de citeţ.

În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor cei doi clerici au fost aduşi la judecată înaintea guvernatorului cetăţii, Faustin. Nu şi-au lepădat credinţa nici în urma ameninţărilor nici a cuvintelor amăgitoare şi au fost aruncaţi în temniţă la un loc cu răufăcătorii.

Chemându-l deoparte pe tânărul Teodul, Faustin îi zicea: ” ‘Au nu este mai bună viaţa cea cinstită, decât moartea cea cumplită?’ Sfântul Teodul a răspuns: ‘Cu adevărat şi eu am cunoscut aceasta, că mai bună este viaţa decât moartea, şi mi-am pus în minte să trec cu vederea această viaţă muritoare de puţine zile pe pământ, ca să mă fac părtaş vieţii celei fără de moarte şi bunătăţilor cereşti celor veşnice. Drept aceea, munceşte-mă cu focul şi cu bătăile şi vei cunoaşte că trupul care se munceşte este stricăcios şi pieritor, iar sufletul cel înţelegător fiind nestricăcios, prin munci despărţindu-se mai degrabă de trup, mai mult se va veseli în viaţa cea fără de sfârşit’ „. (Vieţile Sfinţilor)

L-a întrebat ighemonul: „Spune-mi, te rog, cine este mijlocitorul acestui mare bine, pentru a cărui dragoste ţi-ai ales bătăile şi moartea, a le trece cu vederea astăzi de voie”.

Sfântul Teodul a răspuns: „Dumnezeu, Cel ce a încuiat toate cu legile cele fireşti, şi Fiul Său, Iisus Hristos, Cuvântul Tatălui, cu a Cărui Cruce însemnându-mă din pruncie, până la sfârşitul vieţii mele nu mă voi părăsi de însemnarea Lui; ci, mai degrabă prin muncile tale mă voi despărţi de trup, decât de Crucea lui Hristos; pentru că sunt slugă credincioasă a Stăpânului meu şi nu mă înfricoşez nici de foc, nici de uneltele de muncă”. (Vieţile Sfinţilor)

Din închisoare au fost scoşi de mai multe ori la judecată de autorităţi, timp în care Sfinţii Mucenici şi-au mărturisit credinţa.

La a treia cercetare, sfinţii n-au mai răspuns nimic, decât: „Suntem creştini şi anume pentru numele lui Hristos, toate voim a le pătimi”.

„Atunci ighemonul, cu faţa mâhnită, a hotărât asupra lor munci de moarte: ‘Teodul şi Agatopod, care n-au voit să aducă jertfă idolilor, să se arunce în mare!’ Şi, luându-i ostaşii, i-au dus la mare şi, legându-le mâinile înapoi şi pietre grele la grumaji, i-au pus în corabie. Într-acel ceas s-a adunat o mulţime de prieteni, de vecini şi necunoscuţi, dintre care unii se tânguiau pentru un sfârşit ca acela, iar alţii cu laude fericeau pe vitejii ostaşi ai lui Hristos, că au sfărâmat capul vrăjmaşului şi mor cu osârdie pentru dreapta credinţă”. (Vieţile Sfinţilor)

Mai marelui cetăţii i s-a făcut însă milă de ei şi a trimis în urma lor un bărbat vestit, Fulvie, „sfătuindu-i ca numai tămâie să aducă idolilor şi vor scăpa de la moarte, iar ei nu încetau a chema pe Iisus Hristos şi de idolii cei necuraţi lepădându-se”. (Vieţile Sfinţilor)

După multă sfătuire şi îndemnare, pentru că aceşti doi sfinţi bărbaţi nu se plecau la sfatul celor puternici ai timpului, au început mai întâi pe Sfântul Agatopod a-l arunca în mare. Iar el, căutând la cer, a strigat cu glas mare: „Cu acest al doilea botez se spală toate greşalele noastre şi mergem la Iisus Hristos curaţi!” Zicând sfântul aşa, l-au aruncat în mare, iar după dânsul şi pe Sfântul Teodul.

Sfinţii mucenici Teodul şi Agatopod şi-au sfârşit nevoinţa, fiind aruncaţi în mare cu pietre grele legate de grumaz. Iar marea, primind trupurile sfinţilor, în acelaşi ceas le-a scos cu valurile la uscat, dezlegate de legături şi de pietre, fiind foarte luminate.

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic s-a născut în insula grecească Eghina, într-o familie de creştini, potrivit crestinortodox.ro. S-a măritat din dorinţa părinţilor ei şi a născut o fiică. Din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, şi şi-a convins fiica să ia calea mănăstirii. După ce a murit bărbatul ei, i s-a alăturat şi ea fiicei sale în mănăstire.

Stareța mănăstirii a văzut în grija pe care Teodora i-o purta fiicei sale o ispită care putea să le amăgească pe amândouă, îndepărtându-le de chemarea monahală. Aşa că stareța i-a poruncit pe un ton aspru Teodorei să nu se mai îngrijească atât de mult de fiica sa. Ba, mai mult, le-a interzis să mai vorbească una cu cealaltă.

Timp de cincisprezece ani, Teodora și fiica ei nu și-au mai vorbit, respectând porunca stareței, deși continuau să trăiască în aceeași chilie, să lucreze și să mănânce împreună. Însă, atunci când Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța le-a ridicat interdicția de a-şi mai vorbi una alteia, dar cele două au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, ci se considerau surori în Hristos.

Calendar ortodox aprilie 2025. Lună bogată în sărbători cu cruce roșie. Ce trebuie să ştiţi de Florii 2025, Paşte 2025 şi Sf. Gheorghe

Prin felul în care şi-a închinat viaţa lui Hristos, prin nevoinţe şi ostenelile ascultării, Teodora a fost bine-plăcută de Dumnezeu, care i-a dat darul facerii de minuni.

La câţiva ani de la moartea sa, a murit şi egumena mănăstirii aceleia, iar trupul ei a fost aşezat în mormânt aproape de Sfânta Teodora; şi când s-a descoperit mormântul aceleia, atunci au putut să vadă toţi minunea: Cuvioasa Teodora, mişcându-se ca şi cum ar fi fost vie, a făcut puţin loc egumenei ce se aşeza lângă dânsa, dând locul cel mai larg povăţuitoarei sale.

Din sfintele moaşte ale Teodorei a izvorât mir mirositor şi tămăduitor: diavolii fugeau, orbii vedeau şi toate neputinţele se vindecau.

Calendar ortodox 5 aprilie 2023. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință.

Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc.

Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire.

Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu.

Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței.

Planta sfântă pe care e bine s-o ai în casă în luna martie. Alungă ghinionul și atrage prosperitatea și iubirea

Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.

Calendar ortodox aprilie 2025. Principalele sărbători creștine

6 aprilie – Sfântul Ierarh Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Denia Canonului Mare
11 aprilie – Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa
12 aprilie – Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Sâmbăta lui Lazăr (Pomenirea morților)
13 aprilie – Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim
14 aprilie – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului
20 aprilie – Învierea Domnului (Sfintele Paști)
21 aprilie – A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul)
22 aprilie – A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus)
23 aprilie – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de biruință
24 aprilie – Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
25 aprilie – Izvorul Tămăduirii
27 aprilie – Sfântul Apostol Toma (Duminica Tomii)
28 aprilie – Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De sâmbătă, 5 aprilie 2025, de la ora 7, patru zodii primesc cele mai bune vești. Se anunță mare fericire pentru ele
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Echipament obligatoriu în orice mașină. Toți șoferii trebuie să îl aibă
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Românii nu vor mai folosi acest obiect. Bucătăria va arăta cu totul alt fel
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Interzis pentru vecini. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns