Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Mare Mc. Irina ; Sf. Mc. Neofit, Gaie şi Gaian; Sf. Mare Mc. Efrem cel Nou
Sărbători religioase greco-catolice: Sf. m. Irina
Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep.
Sfânta Mare Mucenică Irina este pomenită în calendarul creştin ortodox la 5 mai. Părinţii ei, Liciniu şi Licinia, erau oameni foarte bogaţi. Liciniu era guvernator al provinciei. Ambii părinţi erau păgâni.
Sfânta Irina a trăit în vremea părinţilor apostolici, botezată fiind de către Sfântul Timotei, ucenicul Sf. Apostol Pavel.
Numele dinaintea botezului a fost Penelopi. Tată său, dorind să-şi protejeze fiica de influenţe dăunătoare asupra caracterului şi creşterii sale, a izolat-o într-o clădire, construită special pentru aceasta. Sfânta Irina era însoţită doar de câteva slujnice şi se afla în grija unei bătrâne, Caria, şi a unui dascăl, Apelian.
Acest dascăl era creştin în taină şi de la el a aflat despre propovăduirea şi viaţa Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când prin cetate a trecut Sfântul Timotei, Penelopi a fost botezată de acesta, primind numele de Irina. Aflând tatăl său că este creştină, a poruncit să fie torturată.
Îndurând chinurile, Sfânta Irina şi-a convertit întreaga familie la creştinism. A fost adusă de mai multe ori la judecata autorităţilor. A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă, convertind mulţime mare de popor la creştinism, propovăduind tot timpul Cuvântul lui Dumnezeu.
A murit la Efes, intrând singură într-un mormânt nou şi cerând să fie astupată uşa încăperii şi să fie deschisă după patru zile. După acest timp creştinii care au deschis uşa mormântului l-au găsit pe acesta gol.
La Sfânta Irina se roagă cei care doresc o căsătorie grabnică şi fericită, iar în Grecia, este orcotitoarea poliţiştilor. Numele Irina provine de la Eirene, zeița păcii în mitologia greacă. Se spune că ar deriva și din limba ebraică, crezându-se că cei ce poartă acest nume primesc și răspândesc pe pământ pacea lui Hristos.